Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Адвокати Януковича намагались змусити суд допитати Азарова

Четвер, 16 серпня 2018, 11:59

Захист екс-президента Віктора Януковича хоче провести допит двох свідків попри те, що суд вирішив переходити до судових дебатів.

Про це вони заявили під час засідання в четвер в Оболонському районному суді Києва, який слухає справу про держзраду екс-президента.

Адвокати через відеоконференцію зв’язались із екс-прем’єр-міністром Миколою Азаровим та пілотом гелікоптера Аркадієм Ярощуком.

"Прошу забезпечити можливість викликати свідка Азарова. Прошу забезпечити можливість допиту свідка Ярощука", – наполягав захисник Віталій Сердюк.

Водночас, суд вже вкотре оголосив початок дебатів та надав слово прокурору.

Прокурор Руслан Кравченко взявся зачитувати промову, але одночасно із ним почали говорити адвокати, які наполягали на допиті свідків.

Вони називали це "знущанням над правосуддям" та "злочинами щодо Януковича".

Захисники говорили, що суд також не допитав ще чотирьох заявлених ними свідків: екс-очільника МВС Юрія Захарченка, екс-міністра оборони Павла Лєбєдєва, екс-голову СБУ Олександра Якименка та екс-голову Адміністрації президента Андрія Клюєва.

Зрештою, суд розцінив дії захисту як зрив засідання та наказав видалити із зали техніку, за допомогою якою адвокати хотіли проводити допит.

"Суд просить видалити техніку, яку суд не дозволяв використовувати", – оголосив головуючий Владислав Дев’ятко.

Для цього у засіданні оголосили перерву.

Захист, у свою чергу заявив, що "техніка знаходиться на підставі закону про адвокатуру", а поліція, начебто, не має права її чіпати.

"Ця техніка є державною, ми просимо не чіпати, не виконувати злочинні накази", – сказав Сердюк присутнім поліцейським.

Також захисники та сам екс-президент просили відвести від справи адвоката Юрія Рябовола, наданого Януковичу державою, наполягаючи, що він не має права брати участь у засіданнях.

Однак суд не задовольнив це клопотання. Колегія підкреслила, що особи, яким надається безкоштовний адвокат, не мають права його обирати, і що усіх інших захисників від справи не усували.

Під час перерви адвокати заявили, що подають до поліції заяву вчинення злочину.

Зокрема, вони скаржаться на перешкоджання їхній роботі, на порушення права Януковича на захист, на неправосудне рішення та участь у засіданні особи, яка не має таких повноважень – безоплатного захисника.

Для підготовки заяви про злочин суд дав ще 10 хвилин перерви.

Обвинувачення назвало вчинки адвокатів "повним цирком", "порушенням присяги адвоката", "порушенням здійснення та зривом судового засідання".

"Це шоу адвокатського дна", – заявив прокурор Руслан Кравченко.

Після закінчення перерви адвокати не зайшли до зали та відмовлялись допускати безоплатного адвоката. Суд знову оголосив перерву та наказав поліції забезпечити участь захисника, наданого державою.

Перед цим в суді, який розглядає справу про державну зраду колишнього президента Віктора Януковича, сталася штовханина.

Соня Лукашова, для УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...