Труба відмовив 27 кандидатам у керівники до ДБР через підозру у держзраді та корупції

Вівторок, 28 серпня 2018, 10:56

Директор Державного бюро розслідувань Роман Труба заявив, що відмовив конкурсній комісії у розгляді питання про призначення 27 осіб на керівні посади відомства.

Про це він сказав на брифінгу у вівторок.

За його словами, частина кандидатів фігурують у журналістських розслідуваннях та кримінальних провадженнях.

Зокрема, один із кандидатів фігурує у кримінальному провадженні щодо державної зради.

"Так, я не помилився, саме у кримінальному провадженні щодо держзради! Слідчий, який проводить розслідування, звертався із запитом у зовнішню комісію для того, щоб отримати будь-які результати. Яка була відповідь, я цього не знаю", - сказав Труба.

Він додав, що також є кандидат, який разом із членами своєї родини фігурує у кримінальній справі щодо легалізації коштів, які здобуті злочинним шляхом.

"Інший кандидат тісно спілкується з представниками сепаратистів. Також є факт, коли два кандидати, які є кумами, разом розпочинали свій кар'єрний шлях, разом виграли конкурс на керівні посади до ДБР. Це не звинувачення ,а так, ремарка", - сказав очільник відомства.

Він додав, що нацагентство з питань протидії корупції має також перевірити майно, гектари землі та кошти зазначених кандидатів на керівники у ДБР.

Проте почути відповіді щодо моральних, професійних і особистих якостей директор Держбюро і суспільство могли від зовнішньої комісії, але наразі відповідей цих немає, через знищені результати поліграфу.

"За цей крок комісія не буде нести відповідальність, як і за інші свої кроки. Законом за це не передбачено жодної відповідальності", - заявив він.

Труба додав, що за призначення чи не призначення ,яке і за всю діяльність ДБР саме він буде нести відповідальність і саме тому прийняв рішення відмовити у розгляді питання про призначення 27 осіб на керівні посади.

Він додав, що повертає всі подання конкурсній комісії і яке рішення у подальшому буде ухвалене, він не знає, оскільки не має впливу на зовнішню комісію, бо вона сформована "політичними інститутами".

Труба зазначив, що у Верховній раді є  законопроект, який частково вирішує питання призначення кандидатів на керівні посади і участь у цьому директора ДБР.

Очільник відомства додав, що у вересні буде робити все можливе, аби парламент ухвалив цей законопроект, але уточнив, що має дуже великі сумніви, що таке рішення дійсно буде позитивним.

"Незабаром Державне бюро розслідувань розпочне свою роботу. Не призначення керівників територіальних управлінь і структурних підрозділів центрального апарату не стане перепоною для запуску ДБР", - заявив Труба.

"Тому моє третє рішення: я призначаю на посади заступників директорів територіальних управлінь – кандидатів, які перемогли в конкурсі і по яких я вже провів спеціальну перевірку. Я призначаю виконувачів обов’язків керівників структурних підрозділів центрального апарату", - сказав він.

За його словами, заступники в територіальні управління вже обрані, визначені переможці – і їхні документи вже у нього на столі.

"Вони будуть призначені на днях – і з цього почне працювати 7 територіальних управлінь", - зазначив Труба.

На його думку, не важливо, з якого числа почне роботу ДБР, важливо, щоб працювали фахівці.

"Фактично, ми вже розпочали свою роботу як державний орган. Минулого тижня було прийнято на роботу перших переможців конкурсу. Так, їх 50 – це не багато для функціонування такого органу. Але це перший крок, який свідчить, що ми вже працюємо як державний орган", – заявив директор ДБР.

"Працювати як правоохоронний орган – розпочинати перші кримінальні провадження – ми зможемо, лише коли сформуємо слідчі підрозділи територіальних управлінь", – додав він.

"Так, конкурс на територіальні управління проходить набагато триваліше, але це 455 посад і це 1,5 тисячі осіб, які на даний час проходять співбесіду. 7 хвилин, як це зробила зовнішня (конкурсна) комісія – не достатньо, щоб визначити кандидата на посаду слідчого", – наголосив Труба.

Він обурився, що зовнішня конкурсна комісія обирає не лише директора ДБР і його заступників, але й 170 осіб керівного складу: "Це люди, про яких я нічого не знаю, але буду нести за них відповідальність".

Раніше Роман Труба повідомив, що конкурсна комісія, яка обирала 27 кандидатів на керівні посади в Державному бюро розслідувань, знищила результати проходження  переможцями конкурсу поліграфу.

18 липня конкурсна комісія відібрала 27 кандидатів на керівні посади Державного бюро розслідувань. Багато із затверджених службовців були креатурами міністра МВС Арсена Авакова та заступника голови Нацполіції Ігоря Купранця.

В прес-службі ДБР, раніше заявляли, що їм не передали інформацію про кандидатів і не виходить на зв'язок. В бюро навіть не було телефонів кандидатів.

Зокрема, комісія відібрала посадовців з 436 кандидатів на ключові посади в ДБР: директорів семи територіальних управлінь органу, керівників підрозділів центрального апарату і співробітників підрозділів внутрішнього контролю бюро.

До складу комісії входило 9 осіб по 3 представника від ВРУ, КМУ та президента Петра Порошенка.

Від Верховної Ради увійшли народні депутати Владислав Бухарєв ("Батьківщина"), Євген Дейдей ("Народний фронт"), Микола Паламарчук ("Блок Петра Порошенка").

Від президента – два професори КНУ імені Тараса Шевченка Роман Майданик (голова комісії) та Віктор Самохвалов, а також партнер юридичної фірми "Саєнко Харенко" Тетяна Сліпачук.

Від Кабінету міністрів доцент Хмельницького університету управління та права Денис Монастирський, заступник міністра внутрішніх справ Тетяна Ковальчук, перший заступник Міністра юстиції (секретар комісії) Наталія Севостьянова.

У квітні директор ДБР Роман Труба заявив, що запуск роботи бюро затягують.

Як повідомлялося, з 2 березня по 2 квітня тривав прийом документів на конкурс у Державне бюро розслідувань.

На 27 керівних посад у ДБР подали заявки 685 претендентів.

Також зазначалося, що понад 40% претендентів на керівні посади в Державному бюро розслідувань України є представниками чинних

Читайте також: "Між незалежністю і політиками. Чи почне Держбюро розслідувань саджати чиновників?"