У Раді пропонують штрафувати телеканали за виправдання окупації України

Понеділок, 10 вересня 2018, 22:49

У Верховній Раді зареєстрували законопроект, у ньому нардепи пропонують ввести штрафи за трансляцію телеканалами висловів, які виправдовують чи визнають правомірною окупацію території України, якщо така трансляція має на меті розпалювання ворожнечі й ненависті.

Про це повідомляється на сайті парламенту.

Крім цього, у законопроекті пропонують стягувати штрафи з телеканалів, якщо на них транслюються заклики до насильницької зміни конституційного ладу України, заклики до розв’язування агресивної війни або її пропаганди та/або розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті та за трансляцію телепередач, виготовлених після 1 серпня 1991 року, що містять популяризацію або пропаганду органів держави-агресора та їхніх окремих дій, що виправдовують чи визнають правомірною окупацію території України

За відповідні порушення з мовників збираються стягувати до 25% від розміру ліцензійного збору.

Водночас телеканали не несуть відповідальності, якщо висловлювання про виправдання окупації територій України та інших, розповсюджувалися без попереднього запису і містилися у виступах особи, яка не є працівником телеканалу, крім випадків, коли працівники телерадіоорганізації не спробують припинити правопорушення у прямому ефірі.

Автори законопроекту – народні депутати Вікторія Сюмар, Олег Ляшко, Олег Березюк, Ольга Червакова, Євген Рибчинський, Максим Бурбак, Григорій Шверк, Артур Герасимов.

Раніше редакційна політика телеканалу неодноразово викликала обурення та приводила до акцій протесту під "Інтером".

Так оприлюднені уривки концерту до Дня перемоги 9 травня, який показував телеканал "Інтер", викликали критику користувачів інтернету через слова ведучих про перейменування вулиць в Україні "іменами фашистських злочинців".

"Інтер" також регулярно демонструє радянські фільми із російськими акторами та режисерами з "чорного списку".

Кінцевим бенефіціарним власником телеканалу "Інтер" є український бізнесмен Дмитро Фірташ.

Акціонером медіагрупи є також заступник голови парламентської фракції "Опозиційний блок" Сергій Льовочкін.

Раніше журналісти повідомили, що новий генпродюсер телеканалу "112 Україна", якого призначили після зміни власника, пов’язаний із Медведчуком.

Крім того, як йдеться у дослідженні ІМІ, протягом липня 2018 року найбільше матеріалів з ознаками замовності в інтернет-ЗМІ стосувались Медведчука та УПЦ (МП).

У кінці липня Медведчук прийняв запрошення вступити в партію "За життя" Вадима Рабіновича і очолити напрямок щодо "відновленню миру" з Росією.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування