Засуджені "торнадівці" мали магнітні картки для виходу з СІЗО – Матіос

Четвер, 13 вересня 2018, 11:50

Головний військовий прокурор Анатолій Матіос заявив, що засуджені члени батальйону "Торнадо" могли виходити на вулицю і готували хвилю бунтів у місцях позбавлення волі.

"На даний момент, слідством установлено, що вони готували бунт, втечу, насильницькі дії проти працівників правоохоронних органів і тримали заборонені предмети – в тому числі, з вибухівкою, – у СІЗО", – сказав він у вечірньому праймі каналу "112 Україна" 12 вересня.  

Чотирьом засудженим "торнадівцям" оголошено підозри "за підготовку бунту, за підготовку втечі, за протидію і замах на життя співробітників правоохоронних органів при виконані службових обов'язків", повідомив Матіос

"Двоє працівників київського СІЗО – і це ще не всі – арештовані судом і перебувають під вартою. За службові злочини і пособництво у незаконних діях, підготовці штурму, втечі – їм загрожує від 5 до 7 років позбавлення волі. Вони арештовані – і це ще не кінець", – додав він.

"Кадрові чистки у київському СІЗО відбулися. Почався тотальний жорсткий пресинг законними методами по усіх установах виконання покарань, коли карають не засуджених, а тих, хто їм сприяє далі чинити злочини. Контролери, які заносять телефони, наркотичні речовини, ножі і все інше", – сказав головний військовий прокурор

Він зазначив, що все це робилося за гроші.

"Ми встановили осіб у київському ізоляторі, які за весь період – півтора року перебування – у камері "Торнадо" не було проведено жодного обшуку, що передбачено щотижнево", – заявив Матіос

Він додав, що якщо є інформація про наявність заборонених предметів у камері, то мають проводити так званий "шмон" – обшук із виявленням усіх місць, де їх можуть ховати.

"Затримали "Торнадо", розвезли, у київському СІЗО внаслідок такого тотального обшуку в один із днів було знайдено 142 телефони. Про що можна говорити?", – сказав Матіос

"Слідство встановило, що в усіх "торнадівців" були магнітні картки, які дозволяли їм вийти взагалі на вулицю. Не тільки ключі від грат, а магнітні картки. Коли ми провели слідчий експеримент – всі двері відкривалися, на вулицю вийшли!", – розповів він.

"Вони проводили вишкіл для втечі з місця розгляду апеляції. Крюки, канати, комп'ютери з розробленими схемами виготовлення з підручних матеріалів вибухових речовин", – заявив головний військовий прокурор.

"Півтора року від вироку Оболонського суду Апеляційний суд не може прийняти рішення! І це дає їм можливість бути фінансованими з боку окремих осіб. Ми їх встановлюємо – тих, хто їх "гріли"... Фінансували громадські організації, які створювалися, щоб одномоментно у більшості закладів відбування покарань почалися бунти", – додав він.

Матіос зазначив, що частина суспільства підтримує людей, які засуджені за тяжкі злочини, хоча "Торнадо" нічого не захищало, займалося виключно вчиненням тяжких і особливо тяжких злочинів на території Луганщини".

"У нас багато у Верховній Раді є добровольців, до яких є питання", – сказав також Матіос, але імена не назвав.

За його словами, "і "Східний корпус", і інші демобілізовані часто залучаються до тяжких злочинів".

Матіос повідомив, що ініціював координаційну нараду щодо використання зброї громадянами й щодо небойових втрат в армії.

9 серпня правоохоронці заявили, що екс-бійці "Торнадо" у Лук'янівському СІЗО вимагали в іноземця майно та готували заворушення, а потім влаштували збройний опір, маючи в камері саморобні вибухові пакети, холодну зброю й пальне.

Поліція відкрила провадження щодо посягання на життя працівника правоохоронного органу.

З’ясували, що двоє співробітників Лук’янівського СІЗО могли допомогти засудженим екс-бійцям.

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News