У МОЗ розповіли про наслідки викидів у Криму й трохи заспокоїли

Четвер, 13 вересня 2018, 15:25

Шкідливі викиди кримського заводу "Титан" не можуть викликати серйозних захворювань.

Про це заявив журналістам заступник генерального директора Центру громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я Роман Родина, повідомляє "Укрінформ".

"Щодо хвороб: на щастя, сірчистий ангідрид, його концентрація, лежить в гранично допустимих межах і не викликає серйозних захворювань", – зазначив він.

"Але підвищена концентрація може викликати подразнення слизових оболонок, кашель, нежить. Також це може викликати ускладнення, якщо в людини, наприклад, є бронхіальна астма", – пояснив Родина.

Також представник МОЗ зауважив, що дія шкідливих речовин у повітрі може подразнювати слизову оболонку очей та оболонку верхніх дихальних шляхів.

"В чому це може проявлятись: сухість в роті, кашель, порушення дихання", – додав він.

Разом з тим, Родина зауважив, що самі викиди концентруються на низинних територіях.

"При відчутних ознаках варто застосувати засоби індивідуального захисту, намочити марлеву пов'язку в розчині води та соди для нейтралізації кислоти", – порекомендував він.

У ніч на 24 серпня в анексованому Росією Криму, в місті Армянськ, де розташований завод "Титан", сталися викиди невідомої отруйної речовини.

Також на Херсонщині було зафіксовано хімічне забруднення через викиди.

Згодом кримський "Титан" призупинив свою роботу, а з Армянська вивезли всіх дітей шкільного і дошкільного віку.

6 вересня влада Херсонщини вирішила евакуювати дітей з населених пунктів Каланчацького та Чаплинського районів, які розташовані в зоні впливу виробничої діяльності кримського заводу "Титан", а також провести оздоровлення цих дітей в дитячих оздоровчих таборах області.

Жителям північних районів анексованого Криму й жителям півдня Херсонської області радять перебувати в приміщеннях або покинути небезпечну зону. Овочі й фрукти рекомендують промивати 2%-м мильно-содовим розчином.

Українська поліція наразі розглядає три версії забруднення повітря в окупованому Криму та на Херсонщині.

Перша – викид в атмосферу надлишків сірчистого ангідриду та оксиду сірки був здійснений у зв’язку з неправильною експлуатацією заводів, розташованих на півночі Криму ("Титан", "Кримський содовий завод" та "Кримський бромовий завод").

Друга версія – викид в атмосферу надлишків сірчистого ангідриду та оксиду сірки стався через пошкодження резервуарів з відходами на заводах "Кримський титан", "Кримський содовий завод" та "Кримський бромовий завод" під час здійснення військових навчань РФ.

Третя – викид в атмосферу надлишків сірчистого ангідриду та оксиду сірки здійснений РФ з метою створення масштабної інформаційної кампанії проти України для дестабілізації обстановки на півдні Херсонщини шляхом організації стихійних мітингів невдоволених екологічною ситуацією мешканців з обох сторін адмінкордону – з вимогами розблокувати дамбу на Північнокримському каналі та відновити подачу води до Криму.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...