В Італії затягується суд над нацгвардійцем Марківим

П'ятниця, 14 вересня 2018, 15:47

В італійському місті Павія затягується судовий процес над українським військовим Віталієм Марківим, якого обвинувачують у причетності до вбивства італійського репортера на Донбасі.

Про це інформує у п’ятницю Радіо Свобода.

На другому засіданні у справі, яке відбулося 14 вересня, суддя оголосив про перенесення дати суду на 23 листопада.

Причиною такого рішення стало питання щодо неготовності України як держави долучитися до процесу.

Так Міністерство юстиції України повідомило італійській стороні, що визнає неправомірною процедуру вручення цивільного позову проти України, з яким звернулися журналістські організації Італії на попередньому суді 6 липня.

Сторони обвинувачення та захисту перед цим висловилися за продовження процесу, а саме розгляд центрального питання справи – ролі Віталія Марківа в загибелі італійця Андреа Роккеллі та росіянина Андрія Миронова поблизу Слов’янська чотири роки тому.

Адвокат українця Раффаеле делла Валле заявив, що з одного боку судові органи дотримуються законних процедур ведення процесу, і це можна вважати позитивним. Але з іншого боку є негативним затягування в часі самого процесу, що вкрай проблематично для підсудного солдата Марківа, котрий 15-й місяць залишається у в’язниці Мілана.

"По суті суд, відповідно до закону, переніс засідання, щоб дати час і дозволити Міністерству юстиції України долучитися до процесу згідно із суворими нормами законодавства. Як сторона обвинувачення, так і ми могли лише погодитися з таким рішенням. Сподіваємося, що через два з половиною місяці, суд нарешті почнеться і приступлять до розгляду справи по суті", – сказав захисник Делла Валле.

Зазначається, що на суд до Павії прибули 14 вересня й представники української громади з Рима, Мілана, Брешії, щоб заявити про моральну підтримку підсудного, якого вони вважають невинним.

Як повідомлялося, увечері 24 травня 2014 року у селі Андріївка поблизу Слов'янська внаслідок мінометного обстрілу французький фотожурналіст Вільям Роглон отримав поранення, а італійський фотокореспондент Андреа Рокеллі та його російський напарник Андрій Миронов загинули.

30 червня 2017 року поліція Італії арештувала українського військовослужбовця Віталія Марківа за підозрою у причетності до цих смертей.

Марків є чинним заступником командира взводу в батальйоні Нацгвардії України ім. генерала Сергія Кульчицького.

У листопаді 2017 року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков навів міністру закордонних справ Італії докази непричетності нацгвардійця до загибелі фотокореспондента Андреа Рокеллі на Донбасі.

Український військовий відкидає усі обвинувачення і заперечує свою причетність до загибелі Роккеллі й Миронова.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
15:33
"Укрнафта" розпочала ребрендинг мережі АЗС Glusco
15:32
Туск після переговорів зі Шмигалем: Ми близькі до вирішення проблем  
15:27
Цього року планується запустити залізничний маршрут з Києва до Кошице
15:27
РФ створює нову адмінеліту на окупованих територіях України – розвідка Британії
Усі новини...