Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Комітет Ради підтримав номінування Сенцова на премію миру

Вівторок, 18 вересня 2018, 14:05

Комітет Верховної Ради з міжнародних справ підтримав висунення режисера Олега Сенцова, який є політв'язнем Кремля, на Нобелівську премію миру.

Про це повідомив секретар парламентського комітету з питань державного будівництва, регіональної політики й місцевого самоврядування Олексій Гончаренко (БПП).

"Комітет із міжнародних справ підтримав проект постанови про номінування Олега Сенцова на Нобелівську премію миру", – написав він у Facebook.

Гончаренко подякував Володимиру Ар'єву, Ганні Гопко, Ігорю Гузю, Світлані Заліщук, Ірині Луценко, Олександру Присяжнюку й Борису Тарасюку за підтримку такої ініціативи.

"Сподіваюся, що незабаром Верховна Рада прийме цю постанову вже в сесійній залі", – додав Гончаренко, а потім уточнив:

"Голосування про номінування Олега Сенцова на Нобелівську премію миру буде сьогодні! Закликаю всіх депутатів підтримати нашу постанову!".

На думку Гончаренка, Сенцов справді заслуговує на цю премію.

"Його ненасильницький протест за базові права і свободи людини є прикладом справжнього героїзму і мужності", – заявив він

"Крім цього, номінування на премію дасть можливість привернути ще більше уваги до Олега Сенцова з боку наших міжнародних партнерів", – зазначив депутат.

Він наголосив: "Ми хочемо, щоб Олег був на свободі! І я впевнений, що лише спільними зусиллями це можна втілити в життя".

28 серпня екс-президент Польщі Лех Валенса запропонував номінувати українського режисера Олега Сенцова на здобуття Нобелівської премії миру.

Нобелівську премію миру вручають 10 грудня (в річницю смерті шведського винахідника Альфреда Нобеля) у мерії Осло (Норвегія). Її присуджують тому, хто зробить найбільший внесок у дружні стосунки між націями, у скорочення армій чи в просування мирних заходів.

Цього року два норвезькі депутати висунули президента США Дональда Трампа на здобуття Нобелівської премії миру за зусилля, спрямовані на денуклеаризацію Корейського півострова.

Читайте також: Сенцов проти

Олега Сенцова затримали в анексованому Росією Криму в травні 2014 року

У серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив його до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у підготовці теракту, хоча Сенцов не визнав себе винним, як не визнав і громадянином РФ.

Попри заклики з усього світу, Сенцова утримують у російській колонії "Білий ведмідь" за полярним колом в Ямало-Ненецькому автономному окрузі РФ.

14 травня 2018 року Олег Сенцов оголосив голодування з вимогою відпустити всіх українських політв'язнів. Він відмовляється припиняти голодування і лягати в лікарню попри погане самопочуття.

10 вересня стало відомо, що Сенцов написав заповіт на свою творчість на випадок смерті.

У помилуванні Сенцова російська влада відмовляє під приводом того, що засуджений сам повинен попросити про помилування. Цього Сенцов робити не збирається.

Мер Парижа Анн Ідальго хоче надати Олегу Сенцову звання почесного парижанина.

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування