У МЗС Росії заявили, що мають право оглядати судна в Азовському морі

Четвер, 20 вересня 2018, 20:23

Росія має право оглядати судна в акваторії Керченської протоки та Азовського моря, оскільки це не суперечить нормам міжнародного права.

Про це заявила офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова, передає "ТАСС".

"Дії Росії щодо перевірки судів направлені виключно на забезпечення безпеки в акваторії Азовського моря та Керченської протоки. Вони не суперечать будь-яким нормам міжнародного права, які можуть застосовуватися до цієї акваторії. Право Росії здійснювати такі дії недвозначно підтверджується практикою інших держав, які реалізують свої суверенні права щодо внутрішніх вод", - зазначила вона.

Захарова додала, що "російська сторона буде і надалі робити необхідні кроки щодо забезпечення безпеки в Азовському морі і Керченській протоці".

Представниця МЗС РФ стверджує, що правовий статус Азовського моря і Керченської протоки як внутрішніх вод Росії і України закріплений у двосторонніх угодах між Москвою і Києвом.

"Міжнародне право і статус Азовського моря і Керченської протоки визначено двосторонніми міжнародними договорами, а саме договорами між РФ і Україною про російсько-український державний кордон від 28 січня 2003 року і договором між РФ і Україною про співпрацю у використанні Азовського моря і Керченської протоки від 24 грудня 2003 року. Цим документом підтверджено, що цитую: "Азовське море і Керченська протока історично є внутрішніми водами РФ і України", - зазначила Захарова.

Як повідомлялось, Збройні Сили України посилили військову присутність уздовж узбережжя Азовського моря.

Останнім часом Росія затримує іноземні судна, які йдуть в українські порти на Азовському морі, фактично блокуючи цей канал торгівлі. Українські прикордонники заявили, що росіяни "почали жорстку політику затримання і огляду суден" у Керченській протоці.

Посольство Росії в США називає дії української влади в Азовському морі "піратством" і закликає Сполучені Штати припинити заступатися за українські судна.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News