Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Головні новини дня – за 60 секунд

Четвер, 20 вересня 2018, 21:04

Порошенко виступив у Верховній Раді, обрані нові члени ЦВК, Угорщина погрожує гальмувати інтеграцію України до ЄС, НАБУ опублікувала переписку Омеляна – новини, які обговорювали 20 вересня.

Про промову Порошенка у максимально стислому вигляді

Промова Президента України у Верховній Раді "Про внутрішнє та зовнішнє становище України в 2018 році" 20 вересня 2018 року (максимальне скорочення):

"Курс на ЄС та НАТО незворотній. І безвіз був недаремним, бо завтра буде видано десятимільйонний паспорт. З РФ ми більше не дружимо, але остаточно це вирішуєте ви, Верховна Радо. А ще Чорноморського флоту в Криму не буде. А автокефалія буде! І статус української мови також буде зміцнюватися.

Суспільство незадоволене. Війну швидко не закінчили, покращення добробуту немає, боротьба з корупцією така собі, люди їдуть з країни, реформи йдуть повільно. А ще проросійські сили, ліві популісти та праві радикали можуть прийти до влади.

Але:

Армія у нас сильна, з газової "голки" ми зіскочили, ВВП росте і Кіровоград тепер Кропивницький. А ще на містах тепер більше коштів осідає.

Зовнішня політика складна справа, РФ все ще підтримують, але наші дипломати молодці. А ще в ЄС експортуємо тепер більше, а далі буде краще. І США нам допомагають. Санкції проти Росії діють, саме тому вони підвищили пенсійний вік у себе. А на Донбасі повинні бути миротворці ООН.

А ви тут (показує у сторону Тимошенко), популісти, закликаєте до миру і компромісу на умовах РФ. Забезпечити мир і перемогу має як міцний фронт, так і надійний тил.

Томос — це, фактично, ще один Акт проголошення незалежності України. Не знаю коли, але він буде. Священиків і вірян, які підуть від УПЦ МП ніхто не образить.

П’ята колона мріє сформувати потужну проросійську опозицію в новому парламенті. Підтримую ідею законопроекту про реєстрацію агентів впливу РФ.

А ще вибори будуть чесні. І економіка все ж росте.

Слава Україні!"

Про ЦВК і її нових членів, яких побільшало

Центральна виборча комісія – вкрай важливий орган, від якого залежить хто, як і на чию користь буде або не буде підтасовувати результати голосування на виборах. Щоб бюлетень, у якому виборець голосує за свого кандидата, став бюлетнем саме за цього кандидата і не "перекочував" до когось іншого – існує ЦВК.

Термін повноважень 12 з 15 членів ЦВК завершився ще 1 червня 2014 року, а 3 лютого 2017 року – і 13-го члена комісії. Нових членів довго не могли обрати бо політика складний процес, у якому ніхто нікому не довіряє, через що усе затягується та ускладняється. Щоб якось вийти з глухого куту, 18 вересня склад ЦВК було розширено до 17 членів.

Сьогодні, нарешті, Верховна Рада звільнила 13 з 15 членів ЦВК та призначила до 14 нових членів. Щоб не перераховувати незрозумілі прізвища, просто напишемо, що по квоті БПП – 6 членів, по квоті НФ – 3 члени, по одному члену по квоті "Відродження", "Волі народу", "Самопомочі", "Батьківщини", "Радикальної партії", "Свободи" та "УДАР" (останні двоє були обрані ще у 2014 році). Плюс одне місце вакантне, повинно відійти "Опозиційному блоку".

Про Угорщину, паспорти та новий скандал

Вчора з’явилося відео, таємно відзняте у консульстві Угорщини в Береговому, на якому видно чоловіка, який допомагає скласти присягу, та жінку, яка інструктує тих, хто отримав паспорти Угорщини, приховувати цей факт від української влади.

Міністр закордонних справ України заявив, що угорський консул буде позбавлений акредитації і невдовзі залишить Україну.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто вирішив, що кращий захист – це напад та пригрозив ще більше сповільнити інтеграцію України до Європейського союзу. Сійярто також заявив, що Будапешт розцінить висилку угорського консула з Берегово як недружній акт з боку Києва.

Про ГПУ та помилкову екстрадицію

Ще 13 вересня за запитом Федеральної служби безпеки РФ Генеральна прокуратура України екстрадувала інгуша Тимура Тумгоєва до Росії. У ЗМІ з'явилися обурені заяви, що Тумгоєв брав участь в антитерористичній операції на сході України і його не можна було видавати окупанту, але у ГПУ заявили, що інгуш ніколи не служив в АТО.

І от сьогодні Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження за статтею "Службова недбалість", яка могла призвести до помилкової екстрадиції до РФ Тумгоєва.

Про інші новини

НАБУ опублікувало "переписку Омеляна". Суд поновив Амосову на посаді ректорки медвишу Богомольця. Рада призначила двох суддів Конституційного суду. В Росії вже готуються до виходу з Ради Європи.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...