У РФ попередили про наслідки після розриву договору по Азовському морю

Вівторок, 25 вересня 2018, 13:43

Розрив Договору між Росією і Україною про співпрацю по Азовському морю матиме наслідки і для Києва.

Про це повідомив журналістам у вівторок директор Другого департаменту СНД МЗС РФ Андрій Руденко, передає ТАСС.

"Якщо вони приймуть таке рішення (про вихід з договору по Азовському морю - ред.), це їхня справа. Природно, це спричинить певні наслідки і для України, і для Росії", - сказав він

Зазначається, Договір між Україною і Росією про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки був підписаний 24 грудня 2003 року в Керчі президентами Росії Володимиром Путіним і України Леонідом Кучмою.

Як повідомлялося, 24 вересня Росія отримала офіційну ноту від Києва про непродовження Договору про дружбу між Україною і Російською Федерацією

Раніше в МЗС України заявляли, що договір про внутрішні води з РФ був підписаний під тиском. Вирішувати питання з Азовським морем там вирішили в міжнародному суді.

Останнім часом Росія затримує іноземні судна, які йдуть в українські порти на Азовському морі, фактично блокуючи цей канал торгівлі. Українські прикордонники заявили, що росіяни "почали жорстку політику затримання і огляду суден" у Керченській протоці.

28 серпня президент Петро Порошенко доручив провести засідання Ради нацбезпеки і оборони для пошуку відповіді на протиправні дії Росії в Азовському морі.

Найближчим часом Україна збільшить корабельне угруповання, морську піхоту й артилерію на азовському напрямку для безпеки акваторії Азовського моря.

Посольство Росії в США називає дії української влади в Азовському морі "піратством" і закликає Сполучені Штати припинити заступатися за українські судна.

Глава українського МЗС Павло Клімкін заявив, що Україна у своїй реакції на провокації Росії в Азовському морі має використовувати комплексний підхід - і юридичні дії у міжнародних судах, і безпекові рішення, і співпрацю з міжнародними партнерами.

Читайте також: Блокада Азовського моря: навіщо це Росії та до чого готуватись Україні