УПЦ МП вимагає, щоб константинопольські екзархи покинули Україну

Вівторок, 25 вересня 2018, 17:28
УПЦ МП вимагає, щоб константинопольські екзархи покинули Україну

Священний Синод Української православної церкви Московського патріархату вимагає, щоб екзархи, призначені Константинопольським Патріархом, покинули "канонічну територію" УПЦ МП.

Відповідна заява була оголошена після засідання, яке відбулося 25 вересня в Києво-Печерській Лаврі, повідомляє інформаційно-просвітницький відділ УПЦ МП.

Зазначається, що під час засідання Синоду призначення Константинопольським Патріархатом екзархів до Києва було назване "грубим втручанням" у внутрішні справи Української Православної Церкви і порушення її канонічної території.

"Відповідно, Синод УПЦ закликав Патріарха Константинопольського Варфоломія припинити втручання у внутрішні справи Української Православної Церкви та не порушувати її канонічної території", - йдеться у повідомленні.

"Екзархи Константинопольського Патріархату архієпископ Памфілійський Даниїл та єпископ Едмонтонський Іларіон мають покинути канонічну територію Української Православної Церкви", — йдеться у рішенні синоду.

В УПЦ МП наголосили, що "їхня діяльність є антиканонічною та порушує міжконфесійний мир в Україні".

Повідомляється, що єпископату УПЦ ухвалено призупинити співслужіння з ієрархами Константинопольського Патріархату.

Члени Священного Синоду закликали клір, чернецтво та вірян УПЦ МП  посилити свої молитви за збереження єдності Святого Православ’я.

Читайте також: "Що таке Томос, і чи потрібна для нього згода Російської церкви"

"Після Томосу"

"Патріарх Філарет: Якщо Томосу нам не дадуть, то це означає, що Москва перемогла Вселенського патріарха"

31 серпня Вселенський патріарх Варфоломій на зустрічі у Стамбулі повідомив предстоятелю Російської православної церкви патріарху Кирилу, що збирається надати Українській православній церкві автокефалію.

Предстоятель УПЦ КП Філарет (Денисенко) впевнений, що єдина помісна церква у країні буде створена до кінця поточного року.

7 вересня голова інформаційного управління УПЦ Київського патріархату архієпископ Євстратій (Зоря) з посиланням на офіційне повідомлення секретаря Синоду повідомив, що Вселенський патріархат призначив двох екзархів у Києві.

У РПЦ обурилися екзархами у Києві і пригрозили "діями у відповідь", також РПЦ погрозила розірвати відносини з Константинополем, якщо УПЦ отримає автокефалію.

Згодом в УПЦ МП скликали свій синод, щоб обговорити українську церкву. Патріарх РПЦ Кирил припинив згадувати патріарха Константинопольського Варфоломія під час богослужіння.

У Київському патріархаті переконані, що розколу церкви після томосу, яким наразі лякає Московський патріархат, не буде, просто УПЦ МП може відійти від спілкування.

17 вересня стало відомо, що екзархи вже у Києві, призначили кілька зустрічей і готові до діалогу з усіма.

Президент Петро Порошенко обіцяє захистити священнослужителів і вірян УПЦ  Московського патріархату, які захочуть перейти в Єдину помісну православну церкву.

Також Порошенко пообіцяв, що не допустить провокацій та пролиття крові після створення Української Помісної Православної Церкви та надання Томосу про автокефалію.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування