Bellingcat зміг підтвердити, що "Петров" і "Боширов" працюють в ГРУ

Четвер, 27 вересня 2018, 12:35

Журналісти Bellingcat змогли розкрити попередні операції підозрюваних в отруєнні Скрипалів "Петрова" і "Боширова" в Європі і підтвердити, що вони працюють в Головному розвідувальному управлінні РФ.

Про це повідомляє Bellingcat.

"Bellingcat і The Insider можуть однозначно підтвердити, що "Олександр Петров" і "Руслан Боширов" – діючі співробітники ГРУ. Цей висновок виходить з об'єктивних даних і даних російських джерел, знайомих з особистістю, принаймні, одного з двох підозрюваних", - йдеться в розслідуванні. 

 

Відзначається, що найбільш переконливо зв'язок підозрюваних в отруєнні Скрипалів з ГРУ доводять номери їхніх закордонних паспортів.

Судячи з того, що в записах про внутрішні паспорти підозрюваних не згадуються їхні закордонні паспорти, то ці паспорти були видані якоюсь особливою ​​організацією, яка не звітує в централізований реєстр державних посвідчень особи.

Журналісти відзначають, що така відсутність зв'язку логічна, якщо ця організація видає закордонні паспорти на підставних осіб залегендованим співробітникам.

"Наявністю такої "особливої ​​організації" можна пояснити і схожість номерів паспортів підозрюваних, які відрізняються лише на 3 останні цифри (логічно припустити, що в діючих за кордоном російських спецслужбах працює обмежена, відносно невелика кількість агентів)", - йдеться в розслідуванні.

Журналісти також встановили, що паспорти "Петрова" і "Боширова" з тієї ж "партії", що і паспорт іншого співробітника ГРУ – колишнього військового аташе Росії в Варшаві полковника Едуарда Шишмакова, який подорожував під підставним паспортом на ім'я Едуарда Широкова і був одним з організаторів перевороту проти прозахідного уряду в Подгориці, який провалився. 

 

"Номери паспортів "Петрова" (654341297) та "Широкова" (654341323) відрізняються лише на 26. Паспорт "Широкова" був виданий у серпні 2016 року, що говорить про те, що паспорти "Петрова" і "Боширова" були видані тією ж "особливою ​​організацією" раніше в тому ж році", - йдеться в розслідуванні.

Як видно з історії міжнародних поїздок "Петрова" і "Боширова", вони почали подорожувати на початку 2016 року.

"Це говорить про те, що за період з квітня по серпень 2016 року "особлива організація" видала всього 26 паспортів", - пише Bellingcat.

Журналісти відзначають, що, оскільки зв'язок Шишмакова з ГРУ був незаперечно встановлений раніше, малоймовірно, що "Петров" і "Боширов" є співробітниками іншої російської спецслужби.

Крім того, журналісти отримали в розпорядження дані про перетин "Петровим" і "Бошировим" різних країн в Європі та Азії в період дії їхніх закордонних паспортів з 2016 року по теперішній час.

Двоє оперативників з новенькими паспортами почали подорожувати по світу 8 квітня 2016 року, коли "Петров" (можливо, і "Боширов" – Bellingcat відстежив дані тільки по паспорту Петрова) в'їхав в Мінськ, столицю Білорусі, а звідти вилетів в Амстердам. Він прибув до Нідерландів через два дні після скандального референдуму про асоціацію України з ЄС, а через 10 днів вилетів назад в Москву.

У наступну поїздку 11 липня 2016 року "Петров" перетнув російсько-казахський кордон автобусом, вказавши казахським прикордонникам як кінцевий пункт місто Пекін, який розташований за 5 тисяч км. Однак через 15 днів його сліди загубилися, а потім він знову з'явився на рейсі до Москви але не з Пекіна, а з ізраїльського Тель-Авіва.

Два місяці по тому "Петров" знову відправився в Амстердам, а звідти вилетів до Лондона – ця поїздка в цілому зайняла менше тижня.

Потім, через два місяці після повернення з Лондона, "Петров" знову полетів в Амстердам. Цього разу він пробув у Європі 12 днів. В кінці листопада він повернувся в Москву рейсом з Парижа.

Наступна поїздка "Петрова" почалася 28 лютого 2017 року. Цього разу він знову попрямував до Великобританії, де пробув 6 днів і повернувся 4 березня.

З вересня 2017 року по лютий 2018 року "Петров" п'ять разів побував у Франції і Швейцарії. Зазвичай він прилітав до Парижа і повертався з Женеви. Остання з цих поїздок виявилася найдовшою: він пробув у Європі два тижні з 23 січня по 6 лютого. Цього разу Женева була місцем як вильоту, так і прильоту.

Наступна поїздка виявилася їх останньою поїздкою в Європу: 2 березня 2018 року вони обидва приземлилися в аеропорту Гатвік, купивши квитки на цей рейс напередодні ввечері. Наступного дня в Лондон прибула дочка Сергія Скрипаля. 4 березня Скрипаль і його дочка були отруєні.

Також журналісти від джерела в західноєвропейських правоохоронних органах дізналися, що "Петрова" і "Боширова" затримували на території Нідерландів.

Інформації про час і контекст затримань Bellingcat не отримав, але відзначається, що навесні європейські ЗМІ повідомляли про арешт і депортацію двох неназваних російських шпигунів в Нідерландах.

Арешт нібито був пов'язаний зі спробами провезти в Швейцарію хакерське обладнання, щоб проникнути в лабораторію в Шпіці. Ця лабораторія працювала над розслідуванням хімічних атак в Сирії, а згодом і над встановленням отруйної речовини в справі Скрипалів.

Як повідомлялося, 5 вересня британські прокурори назвали імена двох підозрюваних росіян, яких вважають виконавцями отруєння в Солсбері. Це – Олександр Петров та Руслан Боширов.

Прем’єрка Британії Тереза Мей заявила, що росіяни є офіцерами ГРУ – військової розвідки РФ. Британія отримала європейський ордер на арешт росіян.

У МЗС Росії заявили, що названі імена їм невідомі і заявили про "інформаційні маніпуляції" з боку Британії.

12 вересня президент РФ Володимир Путін заявив, що підозрювані у справі отруєння у британському Солсбері перебувають в РФ, але це просто цивільні особи без кримінального минулого.

14 вересня у спільному розслідуванні The Insider з дослідницьким центром The Bellingcat йшлося, що розслідувачам вдалося дістати довідку з Федеральної міграційної служби на підозрюваного Олександра Петрова.

Розслідувачі Bellingcat заявили, що підтвердили зв'язок підозрюваних в отруєнні Скрипалів Олександра Петрова і Руслана Боширова зі спецслужбами Росії. 

Того ж дня журналісти російського видання "Новая газета" виявили докази, які можуть свідчити про ймовірну причетність підозрюваних в отруєнні Скрипалів Олександра Петрова і Руслана Боширова до Міністерства оборони РФ.

Зокрема, телефонний номер із довідки ФМС на Петрова належить до АТС 195 в Хорошевському районі Москви, де розташована і штаб-квартира ГРУ Міноборони Росії.

15 вересня стало відомо, що журналістам ABC News і Independent, які подзвонили за телефонним номером з документів ФМС на Олександра Петрова, відповіли, що це номер Міноборони РФ.

Згодом журналісти Bellingcat з’ясували, що одного з підозрюваних в отруєнні Скрипалів, який називав себе "Русланом Бошировим", насправді звати Анатолій Чепіга. Він - полковник ГРУ і нагороджений званням "Героя РФ".

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування