Силовики кажуть, що на активістів в Одесі нападають для "дестабілізації" і "напруження"

П'ятниця, 28 вересня 2018, 15:53

Правоохоронці вважають, що основною ціллю нападів на активістів в Одесі була дестабілізація ситуації в місті.

Про це на брифінгу 28 вересня заявив головний прокурор Одеської області Олег Жученко.

"Ті дії, які зараз відбуваються, вони скоєні з прямим умислом і основна версія – це дестабілізація в регіоні, та й в Україні загалом", - сказав Жученко.

"Ми чітко бачимо, яка мета цього всього - дестабілізувати розгойдати ситуацію. Зробити все напруженим. Дійсно, щоб люди не відчували себе в безпеці", - додав обласний прокурор.

Жученко заявив, що всі епізоди нападів розслідують окремо, але правоохоронці не відкидають версії, що всі напади обумовлені єдиним умислом.

Силовики підкреслили збільшення кількості обігу та використання вогнепальної зброї у місті.

Зокрема, начальник ГУ Національної поліції в області Дмитро Головін відзначив, що за цей рік правоохоронці виявили 234 одиниці зброї, з якими вчинялися та планувалися злочини.

За його словами, Серед вилученого: 6 кулеметів, 16  автоматів, 141 пістолет, 20 гранатометів, 3 міномети.

Жученко також заявив, що правоохоронці повідомили про підозру депутату сільської ради Татарбунарського району у нанесенні побоїв екологу-журналісту Івану Русєву.

Прокурор зазначив, що крім того розпочато кримінальне провадження за фактом грабежу, тому що в еколога відібрали планшет, на який він фіксував незаконну діяльність браконьєрів.

27 вересня суд арештував на 60 діб без права внесення застави трьох підозрюваних у замаху на одеського активіста Олега Михайлика.

Ввечері 22 вересня в Одесі у дворі будинку стріляли в Олега Михайлика – громадського активіста, лідера одеського осередку партії "Сила Людей".

26 вересня Київський районний суд Одеси відправив в СІЗО двох підозрюваних у нападі на активіста Віталія Устименка.

5 червня в Одесі двоє невідомих та невстановлена слідством особа напали з ножем на Віталія Устименка, поранили його в сідницю. Поліція кваліфікувала напад як замах на вбивство.

24 травня двоє невідомих скоїли замах екс-лідера "Правого сектору" Сергія Стерненка.

Читайте також: "Мовчання влади нас убиває" 55 нерозкритих злочинів проти активістів"

27 вересня представники громадських організацій влаштували під Адміністрацією президента мирну акцію "Ніч на Банковій" з вимогою розслідувати напади на активістів.

Частина учасників акції "Ніч на Банковій" приїхали до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Читайте також: Це тільки початок. Насильства будуть жорстокішими – Гандзюк та інші активісти про напади на себе