Луценко: Після свідчень військових версія про недбалість в Ічні відпала

Середа, 10 жовтня 2018, 14:43
Луценко: Після свідчень військових версія про недбалість в Ічні відпала

Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що з 9 жовтня, після того як були опитані військовослужбовці, версія про службову недбалість щодо подій на військовому арсеналі поблизу Ічні Чернігівської області відпала.

Про це він сказав журналістам після брифінгу у середу.

За його словами, наразі основною версією слідства є диверсія.

"З учорашнього дня версія про недбалість відпала від після показів військовослужбовців. Є підстави вважати, що там була диверсія", - сказав Луценко.

"Це очевидно, ми знаходимося у стані війни і знищення військових баз є однією із цілей ворога", - заявив він.

Генпрокурор додав, що поділяє стурбованість громадськості щодо неналежної охорони військових баз.

"Невідповідні темпи перенесення зброї у більш захищені умови, хоча треба сказати, що чернігівська проблема була би набагато більшою, якби більшість боєзарядів не були перенесені під землю. І вони не зазнали втрат, за попередньою інформацією", - сказав він.

На запитання, чи не зайде розслідування у глухий кут, як це було із подібними  випадками у Харківській і Вінницькій областях, де також головною версією слідства була диверсія, Луценко відповів, що розслідування подібних злочинів є достатньо важким.

"Наприклад, на території Калинівки досі не закінчено розмінування. Для завершення слідства закон вимагає від нас точного обліку майна, яке було втрачено, знищено. Тому тільки по цьому маленькому епізоду ви можете зрозуміти, чому так довго затягуються експертизи, які мають встановити суму збитків", - пояснив він.

Керівник ГПУ підтвердив, що практично у всіх випадках, у подіях в Харківській, Вінницькій і у Чернігівській області основною версією є диверсії.

"У Харківській області ми демонстрували журналістам і дипломатичному корпусу літальний апарат, який прийшов з території Російської Федерації. І за версією слідства, яка підтверджується доказами, скинув спеціальні запалюючі пристрої на територію військової бази", - розповів Луценко.

"У Вінницькій області були знайдені сліди диверсійної групи, у тому числі сліди, які ведуть з лісу на територію погано охороняємої бази. І сліди поверталися назад", - додав він.

Що саме підтвердило версію про диверсію в Ічні Луценко не уточнив.

За фактами вибухів на території 6 арсеналу Міністерства оборони на Чернігівщині вранці у вівторок військова прокуратура почала провадження щодо недбалого ставлення до військової служби.

Служба безпеки України заявила, що відпрацьовує версію про можливу диверсіюна військових складах під Ічнею Чернігівської області.

Як повідомлялося, в ніч на 9 жовтня поблизу смт Дружба Ічнянського району Чернігівщини сталася пожежа на території складських приміщень в/ч А1479 Збройних Сил України.

Пожежа охопила близько 682,6 га арсеналу.

Із зони надзвичайної події евакуювали понад 12 тисяч людей.

В радіусі 30 кілометрів було закрито повітряний простір.

Рух залізничного та автомобільного транспорту також призупинено.

Яна Міланова, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування