У Порошенка загубили подарунки від Білого Дому - ЗМІ

П'ятниця, 12 жовтня 2018, 12:00

В Адміністрації президента й у Фонді президентів України не знають, де перебувають подарунки Петрові Порошенку від Білого дому.

Про це йдеться у спецпроекті "Пострепорт" програми "Схеми: корупція в деталях".

Зазначається, що під час візиту до США у вересні 2014 року Порошенко отримав таріль від американського президента Барака Обами з іменним написом вартістю $700, а також скульптуру орла із нержавіючої сталі на інавгурації вартістю $600 – від віце-президента США Джо Байдена.

Повідомляється, що про це стало відомо журналістам з інформації, наданої на запит "Федерації американських науковців".

Адміністрація президента України у відповідь надіслала авторам розслідування письмовий перелік подарунків, отриманих Порошенком на посаді президента, в якому вищезгадані подарунки відсутні.

"Очільниця Фонду президентів України Людмила Галаган також повідомила, що у них немає ані тарілки, ані скульптури орла", - йдеться у публікації.

З посиланням на юриста Центру протидії корупції Віталія Цокура, у програмі зазначається, що за процедурою Порошенко мав би протягом місяця з моменту отримання презентів передати їх до Адміністрації президента, після чого їх би передали у Фонд президентів.

Також наголошується, що сукупна вартість двох презентів від Білого дому складає $1300, що більше, ніж дозволяло законодавство для посадовця у 2014 році і ,відповідно, Національне агентство з протидії корупції мало визначити, чи було порушення.

Зазначається, що журналісти направили запит на особисто на ім’я президента, але відповіді не отримали.

Також, за даними програми, в Україні на офіційному сайті президента не публікують дані щодо подарунків главі держави, а також не оцінюють вартості таких презентів – на відміну від інших країн.

Зокрема, повідомляється, що у червні 2017 року Порошенко подарував прем’єр-міністрові Великої Британії Терезі Мей намисто.

"Там його оцінили у 160 фунтів стерлінгів. Мей придбала цей подарунок за власні кошти. Презенти понад 140 фунтів британським посадовцям доводиться купувати, якщо вони хочуть залишити їх собі. І ці дані публікують на офіційному сайті уряду Великої Британії", - розповіли автори передачі.

Також зазначається, що у 2014 році у резиденції "Межигір’я" екс-президента-втікача Віктора Януковича знайшли велику кількість подарунків, частина з яких і досі там.

Серед них статуетка з написом "Від депутата Ківалова і ректора Одеського університету" та "срібний набір" із написом "сувенір від Порошенка".

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
Усі новини...