Відсторонили суддю, що відмовилась арештувати Саакашвілі

П'ятниця, 19 жовтня 2018, 14:03
Відсторонили суддю, що відмовилась арештувати Саакашвілі

Вища рада правосуддя відсторонила від посади суддю Печерського райсуду Києва Ларису Цокол, яка в грудні 2017 року відмовилась надати дозвіл на арешт Міхеіла Саакашвілі.

Про це повідомляє прес-служба ВРП.

"Враховуючи рішення, ухвалене першою дисциплінарною палатою Вищої ради правосуддя 19 жовтня 2018 року, суддю Печерського районного суду міста Києва Цокол Ларису Іванівну відсторонено від здійснення правосуддя", - кажуть у раді.

Там зазначають, що суддя відстороняється від здійснення правосуддя до ухвалення рішення про її звільнення з посади Вищою радою правосуддя.

Згідно з порядком денним засідання дисциплінарної палати, скарги на дії Цокол подали колишній заступник міністра юстиції, а нині голова Агентства з розшуку коррупційних активів Антон Янчук, громадянин Олександр Пікалов та фізособа-підприємець Олег Сухойван.

Янчук, зокрема, скаржиться на суддю за те, що в 2015 році вона дозволила примусове виконання рішення Торгової палати Стокгольма, яка наказувала владі України утриматися від зняття ренти за видобуток газу з Полтавської газонафтової компанії за ставкою вище 28%, що була передбачена Податковим кодексом України.

Позивач вказує на те, що це рішення завдало Україні збитків на 597 мільйонів гривень.

Пікалов, у свою чергу, просить покарати Цоколь за те, що вона порушила його права під час розгляду його скарги на бездіяльність поліції. Пікалов просив Печерське управління поліції порушити кримінальну справу проти компанії "Портофлот–транс", але воно відмовилось це зробити.

Сухойван вважає, що Цокол у 2016 році порушила його права як скаржника. Тоді вона наклала арешт на майно Сухойвана, вилучене під час обшуку у магазинах Symbol.

Позивач стверджує, що не мав жодного відношення до підприємницької діяльності особи, щодо якої тоді було порушено кримінальну справу.

Як повідомлялося, 11 грудня суддя Печерського райсуду Києва Лариса Цокол відпустила екс-президента Грузії лідера партії "Рух нових сил" Міхеіла Саакашвілі на час розслідування.

Таким чином суд не підтримав клопотання прокуратури, яка просила про запобіжний захід - цілодобовий домашній арешт.

22 грудня Вища рада правосуддя відкрила стосовно Цокол дисциплінарну справу за скаргою Пікалова.

Євген Кізілов, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування