Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Об'єднавчий собор: стало відомо, як обиратимуть Предстоятеля

П'ятниця, 14 грудня 2018, 20:41
Об'єднавчий собор: стало відомо, як обиратимуть Предстоятеля

За попередніми підрахунками, в Об'єднавчому соборі, який відбудеться 15 грудня, візьмуть участь 192 делегата і вони обиратимуть Предстоятеля у два тури.

Про це "Українській правді" розповіли джерела серед організаторів собору.

Від УПЦ Київського патріархату будуть присутніми 42 архієреї, і з ними відповідно по одному священику і мирянину, загалом 126 делегатів.

Від УАПЦ підтвердили участь 12 єпископів і кожен привезе із собою священика і мирянина, тобто – 36 делегатів.

"Від Московського патріархату підтвердили участь 10 єпископів і кожен зі священиком і мирянином. Загалом – 30 осіб", - зазначив співрозмовник.

Загалом, за попередніми підрахунками (Екзархів Вселенського Патріарха), у соборі візьмуть участь - 64 архієрея, 64 священики і 64 мирян, усього - 192 учасника Об'єднавчого собору.

Під час собору відбудеться таємне голосування за Предстоятеля. Буде два тури. Перший тур – рейтингове голосування. У другий тур вийдуть троє кандидатів, що набрали найбільше голосів учасників собору і серед них буде обрано Предстоятеля.

Така процедура обрання Предстоятеля залишає інтригу, оскільки робить реальним висування не лише митрополита КП Епіфанія, якого у четвер підтримав собор Київського патріархату, але і митрополита Михаїла, якого на згаданому Соборі підтримала меншість.

Крім того, в заході візьмуть участь як почесні гості президент України Петро Порошенко і голова Верховної Ради України Андрій Парубій.

За даними джерел УП, Собор розпочнеться з короткої служби Божої о 10 ранку, потім виступить президент і після цього духівництво вирішуватиме питання порядку денного.

Нагадаємо, 11 жовтня Синод Вселенського патріархату ухвалив рішення надати томос про автокефалію православній церкві в Україні.

Російська церква не визнає такого рішення і називає його неканонічним.

Наразі точаться розмови навколо майбутнього предстоятеля об'єднаної української церкви. Зокрема, УАПЦ заявила, що не подаватиме кандидатуру на пост предстоятеля майбутньої помісної православної церкви.

Читайте також: Претенденти на Київський престол. Хто очолить незалежну українську Церкву

Роман Романюк, УП

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування