На об'єднавчий Собор прийде Порошенко – джерело

Середа, 12 грудня 2018, 15:06

Президент Петро Порошенко буде присутній на об'єднавчому Соборі, який відбудеться 15 грудня.

Про це повідомляють джерела "Української правди".

За словами співрозмовника видання, Порошенко виступить зі словом до духівництва і народу.

Також він відзначив, що президент має намір зустрітися перед Собором з людьми, які прийдуть під Софію Київську, де проходитиме зібрання церковників.  

Як пояснив речник УПЦ КП архієпископ Євстратій в інтерв'ю ВВС, жодного конфлікту у тому, що Порошенко може бути присутнім на Соборі, немає.

"З церковної точки зору це не заборонено. Він (Порошенко – ред.) православного віросповідання, а не тільки президент. Якби він був іншого віросповідання, то тут могли б уже бути якісь проблематичні речі", - сказав він.

На думку Євстратія, присутність президента – це "важливий елемент, який сприятиме більш відповідальному проведенню собору".

За даними джерел УП, Собор розпочнеться з короткої служби Божої о 10 ранку, потім виступить президент і після цього духівництво вирішуватиме питання порядку денного.

Нагадаємо, 11 жовтня Синод Вселенського патріархату ухвалив рішення надати томос про автокефалію православній церкві в Україні.

Російська церква не визнає такого рішення і називає його неканонічним.

Наразі точаться розмови навколо майбутнього предстоятеля об'єднаної української церкви. Зокрема, УАПЦ заявила, що не подаватиме кандидатуру на пост предстоятеля майбутньої помісної православної церкви.

Предстоятель УПЦ КП Філарет заявив, що єпархії будуть пропонувати власного кандидата, а на соборі оголосять рішення стосовно майбутнього голови.

29 листопада стало відомо, що синод Вселенського патріархату підготував конституційну хартію (статут) для української церкви.

5 грудня президент Петро Порошенко заявив, що об'єднавчий собор щодо української автокефалії відбудеться 15 грудня.

Читайте також: Томос для України. Що буде з церквою після отримання автокефалії

Свято наближається. Коли в Україні з'явиться самостійна Церква

Ірина Балачук, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування