Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

CPJ: Число убитих журналістів – найвище за останні 3 роки

Середа, 19 грудня 2018, 12:51

Щонайменше 53 журналісти було вбито у світі з 1 січня до 14 грудня 2018 року, із них щонайменше 34 були умисними вбивствами.

Про це йдеться у звіті "Комітету захисту журналістів" (Committee to protect journalists, CPJ), опублікованому 19 грудня.

Ці цифри різняться від даних "Репортерів без кордонів", але "Комітет захисту журналістів" теж констатує, що число убитих журналістів – найвище за останні 3 роки, а серед країн найгірша ситуація в Афганістані.

10 афганських журналістів, які загинули від бомби смертника 30 квітня (AFP)
10 афганських журналістів, які загинули від бомби смертника 30 квітня (AFP)

CPJ виокремлює три види смертей журналістів на роботі: розправа; смерть у бою чи під перехресним вогнем (11 в цьому році, найнижчий з 2011 року) і смерть при виконанні інших небезпечних завдань – наприклад, під час протестів (8 цього року).

За минулий, 2017-й, рік "Комітет захисту журналістів" зафіксував 47 убивств журналістів, із них 18 – цілеспрямовані. А в 2016 році було вбито 50 представників ЗМІ.

Найгучніші випадки у 2018 році, які згадує CPJ, це вбивство саудівського журналіста Джамаля Хашоггі, вбивство словацького журналіста Яна Куцяка, вбивство на Мальті Дафні Каруани Галиції, зґвалтування й убивство у Болгарії Вікторії Марінової.

11 грудня американський журнал "Time" оголосив переможцями у номінації "Людина року"  чотирьох журналістів – убитого в консульстві Саудівської Аравії у Стамбулі Джамаля Хашоггі, звинувачену на Філіппінах Марію Рісу, засуджених у М’янмі Ва Лоне і К'яв Сое Оо, а також "Capital Gazette", під час нападу на яку в червні загинули 5 людей.

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...