Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

80 журналістів загинули в 2018 році – "Репортери без кордонів"

Вівторок, 18 грудня 2018, 07:44

У 2018 році у світі вбили 80 журналістів, 348 представників медіа перебувають у в'язницях, а 60 – у заручниках, ще троє зникли безвісти.

Про це свідчить щорічний огляд міжнародної правозахисної організації "Репортери без кордонів".

Ці цифри зросли в усіх категоріях порівняно з минулим роком і вказують на безпрецедентний рівень ворожнечі до медіа-персоналу, зазначає організація.

 

У 2018-му вбили 80 журналістів, 348 ув'язнили, а 60 взяли в заручники

Кількість журналістів, які загинули через роботу, зросла на 8% (до 80), зокрема на 15% зросло число загиблих професійних журналістів (з 55 у 2017 році до 63 цього року).

У попередні 3 роки цей показник знижувався.

 

Більше половини убивств журналістів – 49 – були цілеспрямованими, зазначаються "Репортери без кордонів" і згадують випадки саудівського оглядача Джамала Хашоггі та  словацького журналіста Яна Куцяка.

 

Найбільше журналістів загинули цього року в Афганістані – 15.

У Сирії загинули 11 журналістів, у Мексиці – 9 працівників ЗМІ (останню називають найстрашнішою з країн, де немає конфлікту).

 

У США цього року загинули 6 журналістів, четверо з них – під час нападу на місцеву газету Capital Gazette у штаті Меріленд.

 

За останні 10 років загинули 702 професійних журналісти, зазначають оглядачі.

 

Цього року затримали 348 журналістів (минулого року було 326).

Більше половини ув’язнених медійників тримають у п'яти країнах: Китаї, Ірані, Саудівській Аравії, Єгипті та Туреччині.

 

У Китаї за гратами перебувають 60 осіб, із яких три чверті – непрофесійні журналісти.

 

У заручниках зараз перебувають 60 журналістів (на 11% більше, ніж минулого року, коли було 54). Усіх, окрім одного, утримують у трьох країнах Середнього Сходу: Сирії, Іраку та Ємені. Серед них – 6 іноземних журналістів.

Відзначається, що японського журналіста Джумпея Ясуда звільнили після 3 років полону в Сирії.

 

"Українського журналіста (Станіслава Асєєва – ред.) досі утримують у самопроголошеній "Донецькій народній республіці", влада якої звинувачує його у шпигунстві", – йдеться у звіті.

 

"Репортери без кордонів" також зафіксували три випадки зникнення журналістів у 2018 році: два в Латинській Америці та один у Росії.

"Насильство проти журналістів досягло небувалого рівня в цьому році, і ситуація зараз критична", – сказав генеральний секретар "Репортерів без кордонів" Крістоф Делоєр.

"Ненависть до журналістів, яку озвучують, а часом дуже відкрито проголошують несумлінні політики, релігійні лідери та бізнесмени, має трагічні наслідки на місцях", – додав він.

УП, оновлено
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування