Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Чернівцях старообрядники вийшли з підпорядкування Москви

Неділя, 23 грудня 2018, 19:33
Старообрядницька церква Різдва Христового у Чернівцях
АСС

Старообрядницька релігійна громада Чернівців заявила про вихід з підпорядкування Московської митрополії.

Про це повідомив Укрінформу головний спеціаліст відділу з питань охорони культурної спадщини, національностей та релігії Чернівецької ОДА Сергій Бухаров.

"Старообрядницька релігійна громада, храм якої знаходиться на вулиці Олега Кошового у Чернівцях, офіційно заявила про рішення вийти з підпорядкування Московської митрополії Російської старообрядницької церкви та забрала з своєї назви та статуту будь-яку згадку про країну-агресор. Тепер ця громада діятиме автономно", – сказав Бухаров.

Це перша міська релігійна громада, яка офіційно заявила про таке рішення та зареєструвала заяву, повідомив чиновник.

"Цьому бажанню громади передувало рішення клерикального центру РФ щодо зняття з отця Леонтія сану священика. Всупереч волі Росії, він продовжив служити у храмі незважаючи на погрози відлучення. Обласна рада церков стала на захист отця Леонтія, його підтримали всі конфесії", – поінформував Бухаров.

Нагадуємо:

  • 20 грудня Верховна Рада проголосувала за проект закону №5309 згідно з яким Українська православна церква Московського патріархату має змінити назву і вказати свою приналежність до Росії.

    Згідно з документом, релігійна організація (об'єднання), яка є частиною іншої структури, керівний центр якої знаходиться в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та тимчасово окупувала територію України, зобов'язана у своїй повній назві відображати відповідну приналежність.
  • 22 грудня цей закон підписав президент Петро Порошенко.
  • 15 грудня Об'єднавчий собор обрав митрополита Переяславського і Білоцерківського Епіфанія (Думенка) на пост предстоятеля єдиної Православної церкви України. Президент Петро Порошенко представив його як митрополита Київського і всієї України.
  • Після цього у Вінниці громада і парафіяни Свято-Преображенського собору УПЦ МП підтримали митрополита Вінницького і Барського Симеона і перейшли під юрисдикцію нової Православної церкви України.
  • 19 грудня митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр (Драбинко), звільнений УПЦ МП, провів літургію у Спасо-Преображенському храмі Києва, де оголосив про перехід до Помісної церкви України.
  • Згодом ще три парафії на Вінниччині перейшли з церкви Московського патріархату до нової Православної церкви України.
  • 22 грудня стало відомо, що парафія св.першомученика архідиякона Стефана селища Минай приєдналася до Закарпатської єпархії ПЦУ.
  • Також парафія храму святих апостолів Петра і Павла у Жовкві на Львівщині вирішила вийти з УПЦ МП та перейти до Православної церкви України.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...