Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Розвідка: Росія готує хіматаку на Донбасі, щоб звинуватити Україну

Субота, 29 грудня 2018, 12:29
Вадим Скібіцький

Росія готує провокацію на Донбасі з застосуванням хімічної зброї з метою звинуватити в цьому українські сили.

Про це заявив представник Головного управління розвідки Міноборони України Вадим Скібіцький на брифінгу в Києві в суботу, передає "Інтерфакс-Україна".

"В даний час ГУР відзначає ряд ознак, що вказують на підготовку Росією диверсійно-терористичного акту із застосуванням хімічно небезпечних отруйних речовин... У середині грудня на Донбас прибула групи російських фахівців з хімічних, бойових і отруйних речовин. У складі групи є не тільки військовослужбовці збройних сил Російської Федерації, а й представники спеціальних служб, і зокрема ФСБ Росії", - сказав Скібіцький.

За його словами, РФ хоче використати наявність на окупованій території Донбасу підприємств з небезпечним виробництвом, зокрема таких, де зберігаються запаси отруйних речовин (хлору та аміаку).

Використанню хімічної зброї можуть сприяти погодні умови, які посилюють стійкість отруйних речовин, зокрема хлору.

Скібіцький повідомив, що окупаційні війська на Донбасі готуються до дій в умовах хімічного зараження. Так, з РФ додатково завезено засоби хімзахисту для незаконних збройних формувань.

"При цьому російські спецслужби цинічно розраховують на значну кількість жертв серед мирного населення, що забезпечить відповідний резонанс і увагу міжнародного співтовариства", - зазначив представник ГУР.

За його словами, в подальшому це буде підноситися російськими пропагандистами, як використання українськими силовими структурами хімічної зброї проти жителів Донбасу.

Представник ГУР зазначив, що Росія намагається використовувати весь арсенал інформаційно-політичної пропаганди для дискредитації України перед міжнародною спільнотою.

За його словами, аналогічна схема використовувалася Росією перед хімічною атакою в Сирії в районі Алеппо.

Нагадаємо:

  • 29 грудня міністр оборони Степан Полторак назвав провокацією заяви Росії про підготовку Україною хімічної атаки на Донбасі.
  • 24 грудня офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова знову заявила, що Україна може реалізувати провокацію із використанням зброї масового ураження.
  • 23 грудня спецпредставник США щодо України Курт Волкер висловив занепокоєння щодо заяв РФ, згідно з якими Україна планує провокації та збирається застосувати хімічну зброю. "Таке дезінформування непокоїть, тому що для Росії потрібен привід для агресії", - сказав він. 
  • 17 грудня глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що Україна в останній декаді грудня нібито готує провокацію на кордоні з Кримом, і що відповідь на це буде "мало не покажеться".
  • Секретар ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов назвав таку Лаврова "бредом седого мерина".
  • 13 грудня представниця МЗС РФ Марія Захарова заявила, що Україна нібито готує збройну провокацію на Донбасі для наступу на маріупольському напрямку з виходом до кордону з Росією.
  • 5 грудня Захарова сказала, що Україна нібито перекидає війська до лінії розмежування на Донбасі і готує провокації із застосуванням хімічної зброї.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
18:36
Як формують списки військовополонених для обміну та чи є пріоритетність? Пояснення
18:31
Лише 26% заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходять верифікацію – Мінвідновлення
18:21
Зеленський провів Ставку: увага до захисту інфраструктури, ситуація на фронті, виробництво зброї
18:20
Михальчик здобув срібну нагороду на перегонах "24 години Ле-Мана"
18:19
Зеленський сподівається, що Трамп не буде проти України
17:58
Українці зможуть лишатися у Німеччині попри протермінований паспорт
17:53
Threads має вже 150 млн користувачів на місяць: менше, ніж планував Цукерберг
17:52
Мінекономіки відкрило грантову програму на 1 мільйон доларів для підприємниць
17:51
Приватбанк завершив перший квартал із чистим прибутком у 14 мільярдів
17:51
Піхотна снайперка Білозерська про шлях від добровольця до офіцера ЗСУ, жінок на війні та особливості роботи марксмена
Усі новини...