Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Адвокат Вілана визнав, що його підзахисний отримав секретні дані

Середа, 23 січня 2019, 00:58

Адвокат звинуваченого в РФ у шпигунстві американця Пола Вілана визнав, що його підзахисний отримав відомості, що становлять державну таємницю.

Про це пише DW.

За його словами, Вілан вважав, що на флеш-карті міститься відкрита інформація культурного значення.

Московський міськсуд на засіданні у вівторок, 22 січня, відхилив апеляційну скаргу адвоката обвинуваченого в шпигунстві проти РФ громадянина США і ряду інших держав Пола Вілана і залишив без змін постанову про його арешт.

Захисник Вілана Володимир Жеребенков заявив, що продовжить домагатися звільнення американця під заставу.

В інтерв'ю журналістам Жеребенков визнав, що Пол Вілан отримав на флеш-карті відомості, які становлять державну таємницю. У той же час він зазначив, що Вілан не встиг ознайомитися з вмістом флешки, оскільки був затриманий.

"Доказів того, що Вілан знав про секретність отриманих матеріалів, слідством не представлено", - зазначив адвокат.

За словами Жеребенкова, Вілан вважав, що на флеш-карті міститься відкрита інформація культурного значення, зокрема фотографії храмів.

"Вілан цікавиться Росією, він культуролог за освітою, у нього друзі в Росії, тому нічого дивного немає, що у нього викликали інтерес відомості культурного значення", - сказав Жеребенков.

Він уточнив, що його підзахисний протягом десяти років "часто приїжджав до Росії, де відвідав багато історичних і культурних місць".

При цьому юрист визнав передчасним говорити про провокації щодо Вілана. За словами адвоката, він виключає і політичну мотивацію справи.

"Це справа конкретної людини", - зазначив він.

Також Жеребенков зазначив, що поки не знає, у шпигунстві на яку країну звинувачують Вілана, який має громадянства США, Ірландії, Канади і Великої Британії.

"Слідство поки не роз'яснило свою позицію. Незрозуміло, в шпигунстві на яку країну звинувачується Вілан, невідома доля людини, яка передавала йому ці відомості", - сказав він.

Нагадуємо:

  • Пола Вілана затримали в Москві 31 грудня, щодо нього порушили кримінальну справу за статтею про шпигунство. За даними Times, ФСБ звинуватила американця в отриманні комп'ютерної картки пам'яті із секретним списком російських агентів в одному зі столичних готелів.
  • Пізніше Вілана арештували. Його родичі повідомляли, що Пол приїхав до Москви на весілля своїх знайомих.
  • У 1990-х і 2000-х роках Вілан служив у морській піхоті США, брав участь у військовій кампанії в Іраку. У 2017 році обійняв посаду директора з безпеки в компанії BorgWarner, яка постачає автозапчастини.
  • За даними ЗМІ, крім громадянства США у нього є ще щонайменше три паспорти: Великої Британії, Канади та Ірландії.
  • Держсекретар США Майкл Помпео вимагав повернути арештованого американця на батьківщину, а президент країни Дональд Трамп заявляв, що влада Штатів вивчає ситуацію.
  • У Москві Вілана відвідували лише представники США, повідомляли в МЗС Росії. У відомстві також не знайшли причин для обміну американця на Бутіну.
  • Марію Бутіну арештували влітку 2018 року в США за звинуваченням у роботі іноземним агентом. Спершу дівчина не визнавала свою провину, але в грудні пішла на угоду зі слідством.
  • Їй загрожувало до 15 років в'язниці, але після співпраці зі слідством можливий термін ув'язнення скоротився до 5 років.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування