Кириленко: Артисти, що гастролювали в РФ, не можуть брати участь у фіналі Нацвідбору

Субота, 23 лютого 2019, 13:31
Кириленко: Артисти, що гастролювали в РФ, не можуть брати участь у фіналі Нацвідбору

Віце-прем'єр-міністр України В'ячеслав Кириленко вважає, що артисти, які гастролювали в РФ або не визнають територіальної цілісності України не можуть брати участі в фіналі національного відбору на "Євробачення-2019".

Про це він написав у суботу в Twitter.

"Національний відбір на "Євробачення-2019", на жаль, уже став частиною гібридної війни Росії проти України. Унаслідок участі у відборі артистів, що гастролюють на території держави-агресора або не визнають територіальної цілісності України", - заявив Кириленко.

"Тому, аби ситуація не зайшла у глухий кут, підтримую тих, хто вважає, що з огляду на негативний суспільний резонанс та загрози інформаційній безпеці України, такі артисти не можуть брати участі у конкурсній частині фіналу національного відбору на "Євробачення-2019", - написав він.

Кириленко також назвав "потужною та обґрунтованою позицією" оприлюднену громадським рухом "Відсіч" заяву, в якій стверджується, що троє з шести фіналістів нацвідбору на "Євробачення" (MARUV, YUKO, ANNA MARIA) є "відвертими колаборантами".

Очільник "Суспільного телебачення" Зураб Аласанія у свою чергу заявив, що мовник "є тим, хто прийматиме кінцеве рішення по представництву України на міжнародному конкурсі Євробачення - на відміну від поточних рішень, які в процесі Нацвідбору приймають партнери з СТБ і журі". 

За його словами, "майже всі учасники, що пройшли кола відбору і дісталися фіналу, у своїй життєвій чи кар’єрній діяльності так чи інакше пов‘язані з РФ - гастролями, паспортами чи родичами; культурними чи творчими зв‘язками".

"В той час, коли українське суспільство шукає і виробляє нові правила безпеки в стані війни, яку РФ веде з Україною - українська сфера культури загалом та музики зокрема (особливо - шоу-бізнес) - все ще інтегрована у російщину більше, ніж ми уявляємо. ... Суспільне мовлення створене саме для того, щоб відображати існуючу дійсність, здіймати питання, які не хочеться чути, та вказувати на проблеми, які не хочеться бачити, але які точно доведеться вирішувати.  Одною з таких проблем є тісний зв'язок діячів української індустрії розваг - з російським ринком і російськими капіталами", - зазначив Аласанія. 

За його словами, проблема "не вирішиться найпростішим шляхом закриття чи скасування Нацвідбору до "Євробачення": "Пошук вирішення цієї величезної проблеми лежить за межами й компетенціями конкурсу як такого".

"Якщо "Суспільне" ухвалить кінцеве рішення про призначення, а не конкурсний відбір виконавця (на що формально має право) - це буде руйнуванням крихкої довіри, ледь виникаючої на українському медійному ринку, і не тільки з групою StarLight Media (СТБ), але й з іншими потенційними партнерами Суспільного. Не кажучи вже про відносини з Європейською Спілкою Мовників, якій належать всі права на Євробачення та масу інших великих міжнародних спортивних подій, і яка наполегливо декларує деполітизованість цього конкурсу",  - заявив Аласанія.

 

 

Нагадаємо:

  • Фінал нацвідбору на "Євробачення-2019" відбудеться вже у суботу, 23 лютого. 
  • До фіналу вийшли учасники: MARUV, YUKO, Brunettes shoot Blondes, KAZKA, ANNA MARIA та Freedom Jazz

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування