Порошенко про нову статтю про незаконне збагачення: "Комар носа не підточить"

Середа, 27 лютого 2019, 15:58
Порошенко про нову статтю про незаконне збагачення: Комар носа не підточить

Президент Петро Порошенко заявив, що розуміє людей, які засуджують рішення Конституційного суду щодо скасування статті Кримінального кодексу про незаконне збагачення і пообіцяв розробити нову, таку, що "комар носа не підточить".

Про це він сказав на засіданні ради регіонального розвитку у Запорізькій області.

За його словами, він ще не бачив рішення суду, оскільки воно ще не опубліковане, але воно вже обговорюється і засуджується користувачами соціальних мереж і він розділяє їхнє обурення.

Порошенко зазначив, що є одним із авторів антикорупційного законодавства і саме за його ініціативою було подано та пізніше ухвалено ряд антикорупційних законів.

"Хочу всіх заспокоїти. Щойно рішення буде оприлюднене, я дам доручення вивчити його і підготувати законопроект нової редакції статті, який буде виписаний так, що комар носа не підточить", - заявив президент.

Читайте також: Закриття 65 справ НАБУ і втрата траншу МВФ: наслідки рішення Конституційного суду

Більше про Конституційний суд читайте: Хто намагається встановити контроль над Конституцією

Нагадаємо:

  • 26 лютого чотири джерела повідомили "Українській правді", що Конституційний суд визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання для чиновників за незаконне збагачення.
  • Суд вирішив, що положення статті не відповідають принципам верховенства права та презумпції невинуватості. Зокрема, стаття про незаконне збагачення нібито зобов’язує самого підозрюваного довести законність його статків.
  • 12 грудня 2017 року до суду на покарання за незаконне збагачення поскаржились 59 народних депутатів. Їхні інтереси у суді представляв парламентар від "Народного фронту" Павло Пинзеник.
  • Підписи під поданням також поставили Дмитро Колєсніков та Ігор Шурма від "Опозиційного блоку", Максим Поляков і Євген Дейдей від "Народного фронту", Антон Кіссе від "Відродження" та інші.
  • Кримінальну відповідальність за незаконне збагачення запровадили у 2015 році. Це було однією з вимог ЄС на виконання Плану дій з візової лібералізації, а також одним із зобов’язань України перед МВФ, закріпленим меморандумом.
  • Національне антикорупційне бюро розслідувало 50 кримінальних проваджень за статтею 368-2. Найтяжче передбачене покарання – позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.
  • У парламентській фракції БПП заявили, що ініціюють розробку законопроекту, де стаття про незаконне збагачення буде, але повністю відповідатиме Конституції.
  • В свою чергу народний депутат від "Народного фронту" Леонід Ємець зауважує, що новий законопроект не вирішить ситуацію.
  • За словами Ємця, згідно з Основним законом України рішення Конституційного Суду України є обов’язковими та остаточними.

Яна Міланова, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування