Центрвиборчком атакували хакери – СБУ

Середа, 27 лютого 2019, 16:02

Хакери здійснили масштабну кібератаку на комп’ютери Центральної виборчої комісії.

Про це повідомляє прес-центр Служби безпеки України.

За його даними, кібератака була спрямована на блокування доступу користувачів до інформації про підготовку до виборів президента України.

Зазначається, що спецслужбі у взаємодії зі співробітниками ЦВК вдалося попередити атаку на комп’ютерне обладнання, що забезпечує роботу офіційного інтернет-сайту комісії.

"З метою локалізації кібератаки та усунення її негативних наслідків фахівцями здійснено низку практичних заходів, що дозволили припинити негативний вплив на роботу веб-ресурсу Центральної виборчої комісії", - йдеться в повідомленні.

СБУ встановила, що атаку було проведено за технологією http flood, через генерацію постійних запитів, які ускладнювали роботу інформсистеми та блокували можливість доступу користувачів.

"Для проведення кібератаки зловмисники використовували розгалужену мережу сайтів на базі неоновленої версії системи WordPress, що дозволило хакерам без відома власників використати їх для генерації об'ємних запитів", - пояснюють у спецслужбі.

В СБУ кажуть, що зараз перевіряють можливу причетність до організації кібератаки російських спецслужб та підконтрольних їм хакерських угруповань.

Нагадаємо:

  • 26 лютого президент Петро Порошенко під час зустрічі з представниками IT-індустрії заявив, що 24 і 25 лютого Центральна виборча комісія зазнала DDoS-атак з боку Росії.
  • За його словами, Рада нацбезпеки і оборони разом зі Службою безпеки України, поліцією та "спільно з американськими партнерами" вже розробили механізми захисту ЦВК. Інших подробиць президент не надав.
  • Раніше в лютому секретар РНБО Олександр Турчинов заявляв, що РФ має намір задіяти весь наявний арсенал включно з кібернетичними засобами для впливу на демократичне волевиявлення українського народу. Тому в РНБО готуються до протидії можливим кібератакам.
  • За його словами, на засідання Національного координаційного центру кібербезпеки були розглянуті питання щодо стану захищеності серверів ЦВК та готовності до протидії можливим кібератакам під час виборчого процесу, проект Концепції підготовки до відбиття воєнної агресії у кіберпросторі та інші актуальні питання кібербезпеки держави.
  • Ще в літку 2018 року Центрвиборчком казав, що для забезпечення кібербезпеки виборів у 2019 році необхідно 36 мільйонів гривень.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування