Без статті про незаконне збагачення у НАЗК "зависли" 500 декларацій

П'ятниця, 1 березня 2019, 11:43

Через скасування статті про незаконне збагачення Національне агентство із запобігання корупції не може встановити ознаки незаконного збагачення в рамках розпочатих 2019 року 500 повних перевірок декларацій.

Про це повідомляє прес-служба НАЗК.

"Констатуємо, що з прийняттям рішення Конституційного Суду України від 26 лютого, яким визнано неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу, встановити ознаки незаконного збагачення у деклараціях за 2015 – 2018 роки більше неможливо", - кажуть у відомстві.

Там вважають, що в Кримінальному кодексі можна відновити статтю про незаконне збагачення посадовців усіх рівнів та встановити відповідальність за цей злочин з урахуванням рішення КС.

За словами голови НАЗК Олександра Мангула, його агенція розглядає дві можливі моделі врегулювання цього питання.

На думку фахівців агентства, незаконним збагаченням може бути визначено:

- збільшення в особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у власності активів у значному розмірі, що перевищує її дохід;

або

- придбання майна, збільшення вартості цього майна особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, що значно перевищує законні доходи особи, якщо ці дії вчинено без встановлених законом, іншими правовими актами або правочинами підстав.

Читайте також: Закриття 65 справ НАБУ і втрата траншу МВФ: наслідки рішення Конституційного суду

Більше про Конституційний суд читайте: Хто намагається встановити контроль над Конституцією

Нагадаємо:

  • 26 лютого Конституційний суд визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання для чиновників за незаконне збагачення.
  • Суд вирішив, що положення статті не відповідають принципам верховенства права та презумпції невинуватості. Зокрема, стаття про незаконне збагачення нібито зобов’язує самого підозрюваного довести законність його статків.
  • За словами голови САП Назара Холодницького, тепер кримінальні справи за статтею про незаконне збагачення мають бути закриті постановою суду чи прокурора.
  • Кримінальну відповідальність за незаконне збагачення запровадили у 2015 році. Це було однією з вимог ЄС на виконання Плану дій з візової лібералізації, а також одним із зобов’язань України перед МВФ, закріпленим меморандумом.
  • Підозри за цією статтею повідомили екс-виконувачу обов'язків голови Державної фіскальної служби Мирославу Продану, міністру інфраструктури Володимиру Омеляну, екс-чиновнику Генпрокуратури Дмитру Сусу, екс-військовому прокурору сил АТО Костянтину Кулику.
  • Крім того, справи про можливе незаконне збагачення відкриті стосовно лідера Радикальної партії Олега Ляшка, заступника голови СБУ Павла Демчини.
  • Пізніше Порошенко подав новий законопроект про покарання за незаконне збагачення
  • За аналізом активістів ЦПК, законопроект Петра Порошенка про незаконне збагачення гірший, ніж норма, запроваджена 2011 року за часів Віктора Януковича.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування