РФ вимагає від України дотримуватися договору, який сама порушила

Вівторок, 12 березня 2019, 09:59

Міністерство закордонних справ Російської Федерації скерувало Міністерству закордонних справ України ноту з приводу припинення дії договору "про дружбу, співпрацю й партнерство".

"Закликаємо Україну дотримуватися своїх двосторонніх та міжнародних зобов'язань не на словах, а на ділі", – заявило МЗС РФ.

Російські дипломати зазначили, що "1 квітня 2019 року за ініціативою української сторони припиняє дія Договір про дружбу, співробітництво й партнерство між Російською Федерацією і Україною від 31 травня 1997 року".

Україна звинуватила Росію в порушенні угоди, а президент Петро Порошенко пояснив, що з вини Москви вона давно стала "анахронізмом".

МЗС РФ заявляє, що Договір міг застаріти, але Москва завжди була готова обговорювати пропозиції щодо модернізації договірно-правової бази.

Відомство Сергія Лаврова вказує, що в Договорі про дружбу сторони брали зобов'язання не укладати з іншими країнами договорів, спрямованих проти партнера, і не дозволяти використовувати свою територію на шкоду його безпеці – а Україна взяла курс на НАТО ледь не в 2004 році.

"При цьому навіть не було задіяно передбачений договором 1997 року механізм консультацій із Москвою для обговорення даного питання", – обурюється МЗС РФ.

Росіяни нагадують про ст. 12 про захист "етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності національних меншин" на своїй території, а також про зобов'язання "сприяти створенню рівних можливостей і умов для вивчення російської мови в Україні і української мови в Російській Федерації".

За їхніми словами, "майданна влада протягом низки років веде цілеспрямований наступ на російську мову і права російськомовного населення України".

Росіяни переконані, що закони про кінематографію, про гастрольну діяльність, про друковану продукцію антиукраїнського змісту, а також проект закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної" йдуть "у руслі політики тотальної українізації та утисків прав російськомовного населення України".

Що ж до анексії, то МЗС РФ наполягає, що це Україна в розріз із договором "продовжує відмовляти народу Криму в праві вільно розпоряджатися своєю долею".

При цьому Росія замовчує, що вона порушила територіальну цілісність України, захищену договором.

"Наведеної інформації досить, щоб тверезо оцінити, хто і коли почав порушувати Великий договір", – вважають російські "дипломати".

За їхнім твердженням, "майданна влада" порушує права власних громадян і намагається зруйнувати зв'язки між народами Росії й України під прикриттям боротьби з агресором.

Нагадаємо:

  • На початку 2014 року Росія під шумок зміни влади в Києві анексувала Крим і спровокувала сепаратистські настрої в Україні, розпочавши бойові дії на Донбасі.
  • У 2018 році Україна вирішила не продовжувати договір про дружбу з РФ, укладений на термін до 1 квітня 2019 року. Верховна Рада схвалила припинення дії цього договору 6 грудня.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування