Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Комітет пояснив, чому відклав закони про незаконне збагачення

Середа, 13 березня 2019, 17:29

Комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності не включив до порядку денного президентський і 5 альтернативних законопроектів щодо покарання за незаконне збагачення, оскільки це порушило б регламент.

Про це у середу заявив голова комітету Андрій Кожем'якін, повідомляє Укрінформ.

"Висновки Головного науково-експертного управління є тільки по чотирьох з шести проектів (які розглядав комітет у середу – ред.). На сьогоднішній день, у зв'язку з тим, що Верховна Рада розглядає закон про мову, у нас немає можливості... прийняти рішення щодо включення цих проектів у порядок денний. Це порушення регламенту, і я хотів би звернутися до членів комітету, щоб ми якось вирішили це питання", - сказав він.

"Ми можемо згідно регламенту розглянути ці проекти, послухати співдоповідачів, але ми можемо тільки рекомендувати ці проекти Верховній Раді, або всі або декілька, включити в порядок денний", - сказав голова комітету Андрій Кожем'якін.

За результатами обговорення члени комітету проголосувати за те, щоб зняти всі законопроекти з порядку денного засідання комітету.

Серед причин такого рішення - відсутність по двох законопроектах висновку Головного науково-експертного управління, відсутність у порядку денному парламенту даних законопроектів.

Також ще не закінчився термін подачі альтернативних законопроектів.

Нагадаємо:

  • Раніше у Верховній Раді було зареєстровано 6 законопроектів про впровадження покарання для чиновників за незаконне збагачення. Пізніше Юлія Тимошенко свій законопроект відкликала.  
  • Народний депутат Мустафа Найєм заявив, що парламентський комітет з питань забезпечення правоохоронних органів відмовився розглядати законопроекти про відновлення відповідальності за незаконне збагачення.
  • 26 лютого Конституційний суд визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання для чиновників за незаконне збагачення.
  • Суд вирішив, що положення статті не відповідають принципам верховенства права та презумпції невинуватості. Зокрема, стаття про незаконне збагачення нібито зобов’язує самого підозрюваного довести законність його статків.
  • Кримінальну відповідальність за незаконне збагачення запровадили у 2015 році. Це було однією з вимог ЄС на виконання Плану дій з візової лібералізації, а також одним із зобов’язань України перед МВФ, закріпленим меморандумом.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...