Дерипаска подав до суду на США: скаржиться на великі втрати від санкцій

Субота, 16 березня 2019, 00:04

Російський олігарх Олег Дерипаска подав до суду на США, стверджуючи, що вони перевищили повноваження, наклавши санкції на його компанії.

Про це пише Reuters.

Дерипаска попросив федеральний суд у Вашингтоні заборонити міністерству фінансів США використовувати "руйнівну силу" таких санкцій, які, як він стверджує, були довільно застосовані до нього і його компаній в квітні минулого року і порушили його право на належну процедуру відповідно до Конституції США.

Дерипаска, як йдеться у позові, потрапив під дію "загальної істерії", заснованої на необґрунтованих твердженнях про нього, поширених членами Конгресу США і засобами масової інформації, на тлі розслідування спеціального прокурора Роберта Мюллера про можливу змову між Росією і кампанією Трампа.

Російський олігарх хоче домогтися видалення своего імені зі списку санкцій.

"Результатом цих незаконних дій стала втрата великої частини статків, репутації і економічного добробуту Дерипаски", - написав його адвокат Ерік Феррарі в судовому позові на 28 сторінках, поданому до окружного суду США у Вашингтоні.

Нагадуємо:

  • США скасували санкції щодо трьох компаній російського мільярдера Олега Дерипаски.
  • Йдеться, зокрема, про компанії Русал, EN+ Group Plc та АТ "ЄвроСібЕнерго". 
  • При цьому відносно самого Дерипаски санкції США продовжують діяти, а його власність залишається заблокованою.
  • У квітні 2018 р. Мінфін США наклав санкції на Олега Дерипаску та кілька компаній, в яких він є найбільшим акціонером, через злочинні дій Росії, а також злочинне минуле самого Дерипаски.
  • Санкції - найжорсткіші після анексії Криму - кілька разів переносилися, оскільки США розглядали можливість, що Дерипаска, крім іншого, більше не буде контролювати компанії.
  • У травні Дерипаска покинув раду директорів En+, найбільшого акціонера UC Rusal. Однак у Мінфіні США заявили, що це безпосередньо не є підставою для виведення компанії з-під санкцій.
  • В рамках переговорів з Вашингтоном щодо ослаблення санкцій США "Русал" та її партнер En+ вибрали директора і керівництво, не пов'язане з Дерипаскою.
  • Наприкінці грудня Мінфін США заявив про намір протягом 30 днів зняти санкції з цих трьох енергетичних компаній.
  • У січні 2019 року демократи у Сенаті підготували резолюцію, яка не підтримує вже прийняте рішення Мінфіну США зняти санкції з підприємств En+, Rusal і EuroSibEnergo, що належать Дерипасці, однак голосів за рішення, яке б заблокувало скасування санкцій, не вистачило.
  • Глави трьох комітетів, які очолюють демократи у Палаті представників США, звернулися з вимогою до Мінфіну обґрунтувати рішення про зняття санкцій з трьох компаній, пов'язаних з російським олігархом Олегом Дерипаскою.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування