Напад біля Керчі: кожен 5-й українець звинувачує полонених моряків – КМІС

Четвер, 21 березня 2019, 16:19

19% опитаних українців вважають, що це українські моряки спровокували атаку росіян в Керченській протоці в листопаді 2018 року.

Такі результати опитування оприлюднив Київський міжнародний інститут соціології, передає "Інтерфакс-Україна".

Водночас, йдеться в дослідженні, 44,4% респондентів звинувачують у нападі прикордонників РФ, 36,6% - не змогли відповісти.

Разом з тим, 51,9% опитаних заявили, що військовий стан, який почався після захоплення росіянами українських судів, був зайвим, 24,1% респондентів висловили переконання, що така міра була розумною обережністю, ще 24,1% українців не змогли відповісти.

Крім того, 51,8% українців впевнені, що війну на сході країни почали сепаратисти і Росія, 16,6% - що влада України і олігархи, ще 34,9% - не змогли відповісти.

38,4% респондентів згодні з тезою, що в окупованому Росією Криму переслідується україномовне населення, а 15,5% сказали, що вірять в переслідування в Україні російськомовних. При цьому 46,1% опитаних не змогли відповісти на ці питання.

Опитування "Джерела інформації, медіаграмотність і російська пропаганда" було проведене Київським міжнародним інститутом соціології з 9 по 20 лютого 2019 року на всій території України, крім окупованих територій.

Було опитано 2042 респонденти методом особистого інтерв'ю. Статистична похибка вибірки не перевищує 3,3% для показників, близьких до 50%, 2,8% - для показників, близьких до 25% або 75%, 2% для показників, близьких до 12% або 88%, 1,4% для показників, близьких до 5% або 95% і 0,7% для показників, близьких до 1 або 99%.

Нагадаємо:

  • 25 листопада 2018 року російські військові біля берегів Криму захопили українські катери "Бердянськ" і "Нікополь" і буксир "Яни Капу", які прямували з Одеси до Маріуполя через Керченську протоку.
  • Після взяття в полон 24 українських моряків російські "суди" в Криму заарештували їх, після чого моряків вивезли до РФ. Троє з них під час атаки росіян отримали поранення.
  • Українським військовослужбовцям висунули обвинувачення за ч. 3 ст. 322 КК Росії (незаконне перетинання кордону), їм загрожує до 6 років позбавлення волі.
  • Росія стверджує, що це була "навмисна провокація" з боку України.
  • Україна та її західні партнери вважають, що РФ взяла українських моряків у полон, порушивши міжнародні закони.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування