Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Росія вліпила Грибу 6 років в’язниці. Він оголосив голодування

П'ятниця, 22 березня 2019, 09:27
Росія вліпила Грибу 6 років в’язниці. Він оголосив голодування
Валерій Матицін, ТАСС

Українського політв'язня Павла Гриба, обвинуваченого в схилянні до теракту росіянки Тетяни Єршової, російський суд засудив до 6 років позбавлення волі.

Про це повідомляє кореспондентка "Громадського" із зали суду у Ростові-на-Дону.

"Визнати Павла Гриба винним і призначити покарання у вигляді 6 років позбавлення волі з відбуванням у колонії загального режиму", – сказав суддя.

Суд постановив рахувати термін ув'язнення з 22 березня 2018 року (Гриба затримали 24 серпня 2017 року), повідомляє ТАСС.

"Будемо оскаржувати, докази отримано з порушенням закону", – сказала журналістам адвокат Гриба Марина Дубровіна.

20-річний Павло оголосив голодування.

"У зв'язку з тим, що не допустили лікарів, ні Денісову і взагалі у зв'язку з тим, що таке робиться, я оголошую голодування", – сказав хлопець журналістці "Громадського"..

Вирок Павлу винесли у тому ж суді, де судили ще двох українських політв'язнів — Олега Сенцова та Олександра Кольченка.

Напередодні Гриб виступив із останнім словом у суді: він не визнав обвинувачень і назвав представників Федеральної служби безпеки "бандитами та вбивцями".

Нагадаємо:

  • Павла Гриба росіяни викрали 24 серпня 2017 року на території Білорусі. Юному українцю, хворому на портальною гіпертензією, інкримінують "схиляння до теракту". За версією звинувачення, Павло Гриб під тиском Стефана Капіноса схиляв російську школярку Тетяну Єршову з Сочі виготовити та підірвати вибухівку.
  • Гриб не визнав звинувачень, називаючи справу сфабрикованою.
  • Європейский суд з прав людини у грудні 2018 року зобов'язав Росію надати медичні документи про стан здоров'я українця Павла Гриба.
  • 30 січня 2019 року його батько заявив про критичний стан Павла.
  • Наприкінці січня український омбудсмен Людмила Денісова заявила, що Гриб потребує негайної операції на серці, бо його стан здоров‘я надкритичний.
  • На початку лютого їй стало відомо, що українському консулу дозволять зустріч із  Павлом Грибом лише після оголошення вироку попри його стан.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування