Ядерна угода: Росія також вийшла з ДРСМД

Понеділок, 4 березня 2019, 15:22

Президент Росії Володимир Путін підписав указ про припинення Російською Федерацією виконання Договору між СРСР і США про ліквідацію ракет середньої дальності і меншої дальності.

Про це повідомляє прес-служба Кремля.

Відзначається, що указ підписаний "виходячи з необхідності вжиття невідкладних заходів у зв'язку з порушенням Сполученими Штатами Америки своїх зобов'язань за договором".

"Відповідно до пункту 4 статті 37 Федерального закону "Про міжнародні договори Російської Федерації" призупинити виконання Договору між Союзом Радянських Соціалістичних Республік і Сполученими Штатами Америки про ліквідацію їхніх ракет середньої дальності і меншої дальності від 8 грудня 1987 року до усунення Сполученими Штатами Америки допущених ними порушень зобов'язань за названим договором або до припинення його дії", - йдеться в тексті указу.

Відзначається, що указ набирає чинності з дня його підписання, і що Росія відправить США відповідне повідомлення.

Читайте також: 

Ракети без обмежень: які наслідки для України матиме вихід США з ядерної угоди з РФ

Нагадаємо:

  • США вимагають, щоб Росія знищила усі ракети, які порушують Договір про ліквідацію ракет малої та середньої дальності (ДРСМД), а також пускові установки і пов'язане з ними обладнання.
  • У грудні 2018 року США дали РФ 60 днівна повернення до виконання договору ДРСМД. Після закінчення цього терміну США призупинять свої зобов'язання за Договором. 
  • 1 лютого Держсекретар США Майк Помпео заявив, що США виходятьз історичного договору про контроль над ядерними озброєннями епохи холодної війни через те, що Росія роками порушувала домовленості.
  • Якщо Росія не повернеться до виконання умов угоди, процес виходу завершиться через 6 місяців.
  • Президент РФ Володимир Путін пообіцяв США "дзеркальну відповідь".
  • Міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив про плани розробки нових типів ракетних систем у найближчі два роки.
  • Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що Україна буде змушена відповідати на нові виклики своєї безпеки і використовувати все, щоб захистити себе в умовах, коли Договір про ліквідацію ракет малої та середньої дальності не діє.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування