Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Курченко гейт": прокуратура каже, що посилює роботу у справі олігарха

П'ятниця, 5 квітня 2019, 16:51

Генеральна прокуратура заявляє, що посилює роботу у кримінальному провадженні щодо олігарха-втікача Сергія Курченка та його ймовірних спільників.

Про це повідомила речниця генпрокурора Лариса Сарган у Facebook.

"Вчора (4 квітня – УП) генеральний прокурор Юрій Луценко провів оперативну нараду з групою слідчих та прокурорів у кримінальному провадженні. Генеральний прокурор наголосив на необхідності суттєвої активізації розслідування", – написала прес-секретарка.

Луценко доручив "значно посилити групу прокурорів у справі" та звернутись до суду з клопотанням про передачу "Українського медіа холдингу" Курченка в управління Агентству з розшуку та менеджменту активів.

Ці два пункти, за словами Сарган, вже зроблені.

Також слідство має провести "інвентаризацію матеріалів" справи та відрядити прокурорів за кордон для забезпечення арешту іноземного майна фігурантів справи.

Крім того, Луценко наказав "активізувати роботу" зі встановлення "інших причетних осіб, злочинним шляхом здобутих коштів та майна, виконання інших завдань кримінального провадження".

У генпрокурора кажуть, що  він "забезпечить захист від будь-якого політичного чи інформаційного тиску на слідчих та прокурорів і не допустить посягань на процесуальну незалежність прокурорів".

ГПУ нагадує, що слідство щодо Курченка вже завершене, триває розслідування  щодо інших осіб, які можуть бути причетні до злочинів олігарха.

 

"З минулого тижня окремі ЗМІ продовжують маніпулювати навколо гучних прізвищ, які згадуються в #КурченкоГейт. "Прогнози" експертів щодо внутрішніх репресій, змін групи прокурорів, "втрати" доказів тощо не справдились", – написала Сарган, коментуючи інформацію про те, що оточення президента Петра Порошенка нібито фігурує у справі Курченка.

Нагадаємо:

  • 28 березня ГПУ повідомила про завершення розслідування проти олігарха-втікача Сергія Курченка.
  • Водночас, інформаційне агентство "УНІАН" Коломойського повідомило, що прокурор у цій справі Костянтин Кулик висунув підозри, в тому числі, представникам оточення президента Петра Порошенка.
  • У Генпрокуратурі заперечили цю інформацію, заявивши, що ці повідомлення про підозру зробили з порушенням законодавства.
  • В Адміністрації президента заявили, що вважають ці повідомлення провокацією Коломойського.
  • Пізніше Кулик заявив, що ГПУ викликала його на допит, нібито планує обшуки та його арешт. У прокуратурі знову заперечили його слова, сказавши, що не реєстрували жодних кримінальних проваджень проти Кулика.
  • Олігарха Сергія Курченка називали "гаманцем Януковича". Він виник в інформаційному просторі в кінці 2012 року, коли купив ФК "Металіст" у Олександра Ярославського, а пізніше створив групу енергетичних компаній "СЄПЕК". Олігарх втік з України після Революції гідності.
  • Курченко фігурує у численних розслідуваннях правоохоронців та журналістів, зокрема, щодо розкрадання майна державного підприємства "Укргазвидобування" та незаконного ввезення на територію України та реалізації нафтопродуктів.
  • Прокурор Кулик наразі є заступником начальника департаменту міжнародно-правового співробітництва Генпрокуратури і колишнім прокурором сил АТО.
  • У жовтні 2016 року САП і НАБУ скерували до суду справу про незаконне збагачення Кулика.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування