Гройсман хоче повернути кримінальну відповідальність за незаконне збагачення

Субота, 11 травня 2019, 13:23

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман виступає за відновлення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення.

Про це він заявив в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Ми створили Національне антикорупційне бюро, ми пережили люстрації, електронні декларації чиновників, створили Антикорупційний суд і мали покарання за незаконне збагачення. Навіщо це руйнувати? Ми вже все це створили і зафіксували, тепер з цим потрібно жити. Я за те, щоб її (кримінальну відповідальність - ІФ) повернули", - сказав Гройсман.

У той же час, прем'єр підкреслив, що необхідно подумати, яким чином це зробити, "щоб потім знову норма не була зруйнована: необхідно знайти правильні юридичні формулювання і поставити на цьому крапку".

Гройсман також заявив, що питання загального декларування та податкової амністії капіталів потребують детального обговорення.

"У європейських країнах існує загальне декларування. Все інше потрібно трошки докладніше обговорити, зрозуміти саму механіку ідеї і техніку. Так, в загальних рисах, це може сприйматися, але треба зрозуміти, що саме пропонується під цими назвами", - сказав він.

Нагадаємо:

  • 26 лютого Конституційний суд визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання для чиновників за незаконне збагачення.
  • Суд вирішив, що положення статті не відповідають принципам верховенства права та презумпції невинуватості. Зокрема, стаття про незаконне збагачення нібито зобов’язує самого підозрюваного довести законність його статків.
  • 3 травня радник з питань правоохоронної та антикорупційної політики новообраного президента Володимира Зеленського Руслан Рябошапка запевнив у Брюсселі, що кримінальна відповідальність за незаконне збагачення буде відновлена.
  • ЄС запропонував комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності експертну допомогу для підготовки законопроектів про незаконне збагачення.
  • ЄС, США, МВФ та Світовий банк вважають, що нові законопроекти щодо поновлення статті про незаконне збагачення у Кримінальному кодексі не можуть стати ефективним засобом у боротьбі з корупцією та повинні бути переглянуті.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування