"Хмурий" про слідство щодо збитого MH17: Що вони там курять?

Середа, 19 червня 2019, 23:13
Хмурий про слідство щодо збитого MH17: Що вони там курять?
Belingcat.com

Сергій Дубінський із позивним "Хмурий", якого Міжнародна слідча група назвала одним із підозрюваних у справі про катастрофу малайзійського "Боїнга" під Донецьком в липні 2014 року, свою причетність до трагедії заперечує.

Про це він заявив "Російській службі Бі-бі-сі".

За версією слідчої групи JIT (представники Нідерландів, Австралії, Малайзії, Бельгії та України), літак збили з російської установки "Бук" і до цього можуть бути причетні росіяни Сергій Дубінський, Олег Пулатов, Ігор Гіркін, а також українець Леонід Харченко.

Дубінський ("Хмурий") у перші місяці бойових дій на сході України очолював службу контррозвідки т.зв. "ДНР". Як вважає слідство, він був ключовою фігурою в організації транспортування "Бука" з Донецька у Сніжне, звідки, ймовірно, запустили ракету по лайнеру.

Однак Дубінський називає звинувачення "маячнею".

"Будь-яка людина, яка хоч трохи має стосунок до армії, вам скаже, що начальник контррозвідки, який відповідає за транспортування, а тим більше бойове застосування (зброї – ред.) – це з області навіть не фантастики, це в Кащенка", – заявив він BBC.

Дубінський стверджує, що 17 липня 2014 року, коли був збитий пасажирський літак, він був у Донецьку, а не поруч із місцем трагедії, як вважає JIT.

"16 червня був у Степанівці, повернувся в Донецьк о 6:30 ранку 17 липня і нікуди не виїжджав до початку боїв за Шахтарськ 27 липня", – сказав він.

"Я навіть не виїжджав на місце аварії, мені в кабінет привезли ввечері 3 з 4 основних "чорних скриньок", які були потім, не розкриваючи, відправлені Бородаю (перший глава "ДНР", російський політтехнолог Олександр Бородай – ред.). Будь я лиходієм , мав усі можливості їх знищити чи привести в непридатність", – заявив Дубінський.

"Крім того, я ж тоді користувався українським мобільним зв'язком, нехай попросять білінг і побачать, що в районах на схід від Донецька я не був з 5:00 17 липня до ранку 27 липня", – додав він.

Дубинський також сказав: "І Пулатов, і Харченко – мої підлеглі плюс досить відомі фігури в "ДНР". Повторюю: ні я, ні мої підлеглі жодного відношення до збитого МН-17 не маємо".

"Особисто я і відомі мені люди ні від кого не отримували і нікому не передавали жодних наказів про ураження повітряних цілей 17 липня. Відповідно, я не знаю, хто і кому міг віддати подібний наказ", – запевняє він.

За словами Дубінського, "не в компетенції начальника контррозвідки передавати, а вже тим більше віддавати подібні накази".

"З того, що викликає регіт. "Бук" був нібито з 53 бригади ЗС РФ. Виходить, начальник контррозвідки невизнаної республіки командує ще й ЗС РФ? Що вони там курять у себе в найвільнішій у цьому відношенні країні?", – зіронізував він.

На запитання, чи готовий він зустрітися з представниками JIT і дати свідчення, Дубінський відповів: "Безперспективно. Їм уже і прем'єр Малайзії вказав на політизацію розслідування. Не бачу сенсу".

Читайте також: Катастрофа MH-17. Перші офіційні підозрювані і нові подробиці від Bellingcat

Нагадаємо:

  • Сергій Дубінський, Олег Пулатов, Ігор Гіркін і Леонід Харченко оголошені в міжнародний розшук у справі рейсу MH17, збитого 17 липня 2014 року.
  • Справу планують передати в голландський суд до кінця року.
  • Перше засідання суду відбудеться 9 березня 2020 року.
  • Ім'я Дубинського неодноразово фігурувало в доповідях розслідувачів Bellingсat, а в російській пресі він фігурував як "генерал Сергій Миколайович Петровський" (справжнє ім'я стало відоме після злому електронної пошти Гіркіна-Стрєлкова у травні 2014 року).

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування