Повірений у справах США в Україні свідчитиме в Конгресі – CNN

П'ятниця, 11 жовтня 2019, 23:49

Палата представників Конгресу США викликала тимчасово повіреного в справах США в Україні Вільяма Тейлора для надання свідчень в рамках розслідування про імпічмент президента Дональда Трампа.

Джерело: CNN

Деталі: Після свідчень у Конгресі колишнього спецпредставника Держдепу США з питань України Курта Волкера стало відомо, що Тейлор має інформацію про затримку надання Україні військової допомоги і роль у ній Білого дому. 

Крім того, з оприлюдненого листування американських дипломатів і радника Володимира Зеленського Андрія Єрмака випливає, що Тейлор неодноразово ставив під сумнів рішення Трампа заморозити сотні мільйонів доларів допомоги Україні.

9 вересня Тейлор написав: "Знак, який ми подаємо українцям (і росіянам) рішенням про допомогу в сфері безпеки, є ключовим... Заморозивши цю допомогу, ми похитнули їхню віру в нас".

Тейлор також додав: "Як я вже казав по телефону, мені здається безумством затримувати допомогу в обмін на послугу, пов'язану з політичною кампанією".

Що було раніше: 4 жовтня Волкер під час свідчень в Конгресі у справі про тиск Трампа на президента Володимира Зеленського заявив, що в українського уряду виникало багато питань до нього щодо затримки військової допомоги, натомість він не міг пояснити, чому це відбувається.

Адвокат Трампа Рудольф Джуліані оприлюднив частину своєї переписки з Волкером, яка свідчить, що останній сконтактував Джуліані з помічником президента України Андрієм Єрмаком.

Передісторія:

  • Палата представників і Сенат США підтримали виділення 250 мільйонів доларів на безпекову допомогу Україні у 2019 році.
  • Також підкомітет з питань оборони Комітету з асигнувань Палати представників Конгресу США затвердив проект закону "Про асигнування на потреби Міністерства оборони на 2020 рік", у якому пропонується виділити ще 250 млн доларів Україні.
  • 29 серпня Трамп доручив своїй команді з нацбезпеки переглянути програму фінансування України. Президент хотів переконатися, що гроші використовуються в інтересах США і що інші країни "платять свою справедливу частку".
  • Водночас, Washington Post писала, що адміністрація Трампа чинить тиск на Зеленського з метою відновлення корупційного розслідування стосовно колишнього віце-президента Джо Байдена та його сина.
  • 25 вересня Білий дім оприлюднив текст телефонної розмови між Трампом і Зеленським, через яку демократи розпочали процедуру імпічменту американського лідера.

Читайте також: Відставка Волкера: що її викликало та які наслідки вона матиме для України

Байден, Злочевський та Манафорт. Як давня українська історія може згубити Трампа