Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Панама закрила "портновську" справу проти Порошенка – адвокат

Середа, 16 жовтня 2019, 11:44
Панама закрила портновську справу проти Порошенка – адвокат

Перша спеціалізована прокуратура по боротьбі з організованою злочинністю Панами прийняла рішення про закриття справи, відкритої за заявою екс-заступника голови АП за часів президентства Віктора Януковича Андрія Портнова проти експрезидента Петра Порошенка.

Джерело: адвокат Порошенка Ілля Новіков на пресконференції 16 жовтня.

Пряма мова: "3 жовтня перша спеціалізована прокуратура по боротьби з організованою злочинністю Панами прийняла рішення про закриття справи, відкритої за заявою Андрія Портнова проти президента Порошенка".

"Заява була подана в кінця липня. У заяві стверджувалося, що компанії, начебто пов’язані з Порошенком, здійснювали легалізацію доходів, отриманих злочинним шляхом. До цих заяв було долучено власноручні покази Портнова – там він наполягав на тому, що прокуратура має розслідувати цей начебто злочин".

Деталі: За словами адвоката, прокуратура дійсно розслідувала, зокрема, провела перевірку тих даних, які надав Портнов. Це тривало 2 місяці, після чого прокурор прийняв рішення про закриття.

Новіков пояснив, що рішення обґрунтовується тим, що "як повідомив сам Портнов, за його заявами порушені кримінальні провадження в Україні", і тим, що у заяві Портнова не було фактів, які б вказували на причетність компаній, пов’язаних з Порошенком, до цих злочинів.

За словами адвоката, це рішення може бути оскаржене у Панамському суді.

Разом з тим він додав, що 7 жовтня адвокат Портнова у Панамі подав заяву про повернення йому документів, які були долучені до цієї справи.

Також Новіков розповів, що 13 жовтня було зареєстроване провадження за заявою адвокатів Порошенка проти Портнова за вчинення ним злочину передбаченого статтею 384 КК Панами за подання завідомо неправдивої заяви про вчинення кримінального правопорушення.

Передісторія:

  • У серпні Портнов повідомив, що прокуратура Панами за його заявою порушила кримінальну справу стосовно Порошенка про відмивання доходів, отриманих злочинним шляхом. 
  • Загалом після повернення в Україну Портнов написав уже понад 10 заяв до ДБР щодо Порошенка. 

Ірина Балачук, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування