Касько: За 3,5 року Київ не отримав ні копійки з-за кордону в справах "Сім'ї" Януковича

Середа, 16 жовтня 2019, 13:12

Перший заступник генпрокурора Віталій Касько каже, що за 3,5 роки українське слідство не надало переконливих доказів у кримінальних провадженнях стосовно оточення екс-президента Віктора Януковича для повернення заморожених активів з-за кордону.   

Джерело: інтерв’ю Каська "Укрінформу"

Пряма мова: "Потрібні докази у кримінальних справах в Україні, щоб вимагати чи просити повернення будь-чого з-за кордону. Ми говорили про це п’ять років тому, коли Головне слідче управління розслідувало ці всі кримінальні провадження. Зараз ми бачимо, що  докази не надані. За 3,5 роки жодної копійки з-за кордону країна в справах по оточенню Януковича, і взагалі по корупційних злочинах, не отримала".

Деталі: Касько пояснює це тим, що підозрювані колишні топ чиновники не були засуджені в Україні, не було доведено, що заарештовані у закордонних юрисдикціях кошти походять від конкретного злочину, за який їх було би засуджено в Україні.

Водночас він переконує: щойно українське слідство ці докази надасть, українські суди в це повірять і винесуть обвинувальні вироки, вони будуть направлені за кордон і ці гроші почнуть надходити в Україну.

Пряма мова: "Поки жодної копійки з-за кордону у справах цієї категорії в Україну не надійшло. Але треба набратися терпіння. Є декілька кримінальних проваджень, у яких ми бачимо перспективи. Не буду називати строки, малювати красиві мільярдні цифри, як робили це деякі люди. Давайте дочекаємося рішень. Тоді набагато простіше буде їх коментувати і оцінювати".

Що передувало: Напередодні візиту президента Володимира Зеленського в Латвію ГПУ вирішила заявити, що в цій країні ще 2015 року суд конфіскував понад 30 млн доларів США, які пов’язують із колишніми українськими високопосадовцями. Кому саме належать ці гроші, в прес-службі ГПУ "Українській правді" не змогли уточнити.

Нагадаємо:

  • У вересні 2017 року ГПУ повідомила про арешт у Швейцарії  півтонни золота, вкраденого і вивезеного з України оточенням екс-президента Віктора Януковича.
  • У листопаді 2017 року генпрокурор Юрій Луценко скаржився, що ГПУ не може відновити контакт із швейцарськими коллегами, щоб повернути ці кошти.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News