Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

РПЦ "помстилася" Грецькій церкві за визнання автокефалії ПЦУ

Четвер, 17 жовтня 2019, 17:24

Надзвичайний синод Російської православної церкви уповноважив главу РПЦ патріарха Кіріла не згадувати під час богослужінь предстоятеля Елладської православної церкви Ієроніма за те, що той визнав автокефалію Православної церкви України.

Джерело: сайт Московського патріархату

Дослівно: "Священний синод Російської православної церкви уповноважує святішого патріарха московського і всієї Русі Кіріла припинити поминання імені блаженнійшого архієпископа афінського і всієї Еллади (Ієроніма - ред.) в диптихах у разі, якщо предстоятель Елладської церкви почне за богослужіннями поминати главу одного з українських розкольницьких угруповань або зробить інші дії, що свідчать про визнання ним українського церковного розколу".

Деталі: Синод дійшов висновку, що Ієронім визнав незалежність ПЦУ, грунтуючись "на низці помилкових і хибних аргументів".

Також російські священики висловили обурення, що визнання автокефалії Православної церкви України проходило без голосування.

Передісторія:

Читайте також: Автокефалія Православної Церкви України: як це було

Нагадаємо:

  • 15 грудня 2018 року українські церкви об’єдналися у єдину Православну церкву України, її очолив митрополит Епіфаній. Представники Російської православної церкви (УПЦ МП) переважно відмовилися визнати її, але окремі парафії переходять у ПЦУ.
  • 5 січня 2019 року у Стамбулі підписали томос про автокефалію української церкви, 6 січня патріарх Варфоломій передав його митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування