Нардепи звернулися до конгресменів США, щоб захистити "Азов"

П'ятниця, 1 листопада 2019, 11:42

Народні депутати Верховної Ради надіслали листа членам комітету палати представників конгресу США, які займаються зовнішньою політикою, і висловили свою підтримку спецпідрозділу Нацгвардії "Азов".

Джерело: пресслужба МВС

Дослівно: "Спроби назвати Азов "терористичною організацією" або "насильницьким іноземним угрупованням білих супрематистів" "болем відгукується в серцях українських військових і добровольців, які захищають країну від окупантів...

В умовах війни будь-яка критика військових має бути аргументованою, а докази їхньої причетності до правопорушень - беззаперечними".

Деталі: У листі нардепи перераховують військовослужбовців "Азову", які загинули захищаючи країну, - 26 бійців, 1414 військовослужбовців батальйону нагородили за мужність і героїзм під час виконання бойових завдань.

Народні обранці зазначають, що у відкритих джерелах інформації немає жодного підтвердження причетності батальйону до терактів в Новій Зеландії  чи вербування до лав "Азову" громадян США.

 
 
 

Передісторія:

  • 20 жовтня 40 членів Палати представників США підписали звернення до держсекретаря США Майка Помпео з вимогою внести полк "Азов" та дві праворадикальні організації в Європі до списку іноземних терористичних організацій. Наразі Палата представників США налічує 435 членів.
  • Полк "Азов" розцінив це як інформаційну атаку на Україну.
  • Глава МВС Арсен Аваков заявив, що спроба дискредитації спецпідрозділу Нацгвардії "Азов" – це знак якості його боротьби за територіальну цілісність України. "Азов" перебуває в структурі Міністерства внутрішніх справ, керівником якого є Аваков.
  • 25 жовтня народні депутати підготували проєкт листа до 40 американських конгресменів з пропозицію надати будь-яку об’єктивну інформацію щодо "азовців".
  • "Азов" як добровольчий батальйон сформували 5 травня 2014 року активісти.
  • У липні 2014 року його реорганізували в батальйон патрульної служби міліції особливого призначення, у вересні 2014 року – в полк патрульної служби особливого призначення, а в листопаді того ж року "Азов" став підрозділом Національної гвардії МВС.
  • "Азовці" брали активну участь у бойових діях на Донбасі.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування