Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Зеленський: Іноземці зможуть купувати українську землю тільки після референдуму

Понеділок, 11 листопада 2019, 11:50
Зеленський: Іноземці зможуть купувати українську землю тільки після референдуму

Президент Володимир Зеленський запевнив, що іноземці та іноземні компанії отримають змогу купувати українську землю лише за результатами всеукраїнського референдуму.

Джерело: звернення президента 11 листопада

Пряма мова: "Я розумію, що це питання дуже чутливе для людей...Тому прийнято наступне рішення: між першим і другим читанням у діючий проєкт закону (про ринок землі - ред.) будуть внесені правки, згідно яких, право продавати і купувати землю матимуть лише українські громадяни та українські компанії, засновані виключно українськими громадянами.

Іноземці і компанії, які мають серед засновників іноземців, отримають право купувати українські земельні ділянки тільки у випадку якщо на це буде дана згода народу України на всеукраїнському референдумі.

Відповідний пункт буде міститися у законі. У найближчий час Верховна Рада розробить і прийме закон, який чітко встановить види і механізми референдуму".

Деталі: За словами президента, старі політики, які виступають проти ринку землі, ймовірно, відстоюють чиїсь інтереси. 

Зокрема, 11 листопада голова фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко вимагала зняти з розгляду парламенту проєкт закону №2178-10 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення".

Тимошенко згадала про акції протестів, які проходять у понеділок у 13 областях під егідою Всеукраїнської аграрної ради і внаслідок яких автомобільні дороги блокували противники створення ринку сільськогосподарських земель.

Верховна Рада планує розглянути проєкт закону у вывторок, 12 листопада.

Що було раніше: Міністерство економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства опублікувало для обговорення законопроєкт щодо обігу земель сільськогосподарського призначення, яким з 1 жовтня 2020 року скасовується заборона на продаж земель сільськогосподарського призначення.

Можливість купувати землю буде в українських фізичних та юридичних осіб, територіальних громад та держави. Законопроєктом передбачено переважне право орендаря на купівлю земельної ділянки. Концентрація землі у власності визначена на рівні 15% області та 0,5% країни. Землі державної та комунальної власності будуть реалізовуватися на торгах. Стартова ціна продажу – нормативна грошова оцінка.

Читайте також: Ринок землі Зеленського. Яким він буде

Передісторія:

  • На початку вересня президент Володимир Зеленський доручив уряду підготувати, а парламенту ухвалити до 1 грудня законопроєкт про ринок земель сільськогосподарського призначення зі скасуванням мораторію на продаж землі.
  • Лідерка ВО "Батьківщина" Юлія Тимошенко вимагала провести референдум із питання продажу землі, перш ніж виносити закон про ринок землі на голосування Верховної Ради.
  • "Батьківщина" категорично проти продажу сільськогосподарської землі
  • Вересневе опитування Київського міжнародного інституту соціології показало, що 52% українців не схвалюють ідею скасувати мораторій на землю, підтримують рішення Зеленського лише 35% опитаних, а 64% респондентів – за референдум із цього питання.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування