Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Російський історик-вбивця возив французьких ультраправих до окупованого Криму

Вівторок, 12 листопада 2019, 13:03

Обвинувачений у вбивстві студентки російський історик Олег Соколов співпрацював з французькою ультраправою партією "Національне об'єднання" Марін Ле Пен і сприяв візиту французських радикалів в окупований Крим.

Джерело: російське видання Фонтанка

Деталі: Видання зазначає, що у французькій пресі ім'я Соколова пов'язують з Маріон Марешаль, племінницею Марін Ле Пен, а також французькою партією "Національне об'єднання".

У 2015 році в тоді вже окупований Крим приїхали французькі депутати, помітна частина з яких була з "Національного об'єднання" (на той момент "Національний фронт") або близьких до нього сил.

Видання пише, посилаючись на соцмережі, що цей візит глава комітету Держдуми РФ у справах СНД, євразійської інтеграції і зв'язків зі співвітчизниками Леонід Слуцький організував не без сприяння Соколова.

Крім того, в 2017 році за ініціативою Слуцького і нібито за участю Соколова Росію відвідала сама глава партії "Національне об'єднання" Марін Ле Пен.

У той же час в коментарі "Фонтанці" Слуцький заявив, що не знає Соколова, ніколи до цієї трагедії про нього не чув. А в партії "Національне об'єднання" відмовилися коментувати зв'язок з Соколовим.

Журналісти з'ясували також, що Соколов, як знавець наполеонівської Франції, викладав і на батьківщині свого кумира.

Однак вибір навчального закладу викликає деякі питання: Соколов увійшов у вчену раду Інституту соціальних, економічних і політичних наук, який був створений в 2017 році. Його засновник - 29-річна Маріон Марешаль, внучка Жан-Марі Ле Пена і племінниця Марін Ле Пен, яка була членом "Національного фронту" з 18 років.

Сам ВНЗ складається з чотирьох кімнат на першому поверсі сучасного будинку в Ліоні і бібліотеки.

На думку директора інституту вивчення політики Лілля П'єра Матьє, навчальний заклад - це можливість для Маріон Марешаль згрупувати навколо себе молодих і не дуже людей, які згодом допоможуть реалізувати її політичні амбіції.

Зв'язки інституту з російським викладачем були дійсно тісними. Саме він, за даними "Фонтанки", зустрічав Маріон Марешаль перед лекцією, яка пройшла в кінці березня 2019 року в СПбДУ. Через два тижні гостя вже відпочивала в Криму.

Соколов і Маріон Марешаль
Соколов і Маріон Марешаль

Однак після вбивства в Санкт-Петербурзі французький ВНЗ прибрав згадки про Соколова, а запит про зв'язки з ним залишився без відповіді. За особистим номером Марешаль говорить автовідповідач.

Нагадаємо:

  • Відомий історик з Санкт-Петербурга, кавалер Ордена почесного легіону Франції Олег Соколов зізнався у вбивстві 24-річної випускниці. Соколова затримали, коли він намагався позбутися тіла.
  • Раніше російська преса писала про кілька скандалів за участю російського вченого. Один з них був пов'язаний з насильством щодо іншої жінки. А другий - зі звинуваченнями в плагіаті в одній з його публікацій.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування