Росія закликала Україну продовжити дію закону про особливий статус Донбасу

Вівторок, 12 листопада 2019, 16:42

Російська делегація у Тристоронній контактній групі в Мінську закликала українську сторону пролонгувати на 2020 рік дію закону про особливий статус Донбасу.

Джерело: "Інтерфакс-Україна" із посиланням на заяву представника РФ на переговорах ТКГ Бориса Гризлова журналістам у п'ятницю

Пряма мова: "Російська делегація закликала київську сторону забезпечити продовження дії цього закону, а також розпочати діалог із представниками Донбасу у політичній підгрупі про поправки до цього закону, необхідні для імплементації "формули Штайнмаєра". А у подальшому - узгодити ці поправки у контактній групі".

Деталі: За словами Гризлова, російська делегація звертається з таким закликом з огляду на те, що термін дії українського закону про особливий статус Донбасу завершується 31 грудня 2019 року.

Він нагадав, що "для повноцінного набуття чинності особливим статусом... потрібно закріпити його у Конституції".

Пряма мова: "Необхідно просуватися до поетапного та повного виконання пунктів комплексу заходів. Представники Росії та ОБСЄ у Контактній групі готові сприяти такому діалогу, і ще раз підтвердили це на сьогоднішній зустрічі".

Нагадаємо:

  • У кінці 2019 року припиняє дію закон України про особливий статус Донбасу, який набув чинності 18 жовтня 2014 року терміном на 3 роки. 4 жовтня 2018 року Верховна Рада його продовжила ще на рік.
  • Документ передбачає, що особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу набуває чинності тільки після виведення всіх незаконних збройних формувань, їхньої військової техніки, а також бойовиків і найманців з території України.
  • У жовтні 2019-го президент Володимир Зеленський заявив, що буде розроблено новий закон про особливий статус Донбасу. "Ми напишемо його разом у співпраці та публічному обговоренні з усім українським суспільством, не перетнувши жодної "червоної лінії". Отже ніякої капітуляції. Ніякої здачі національних інтересів України. Ніяких договорняків та глобальних кроків без згоди народу України", - прокоментував цю ідею він.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування