Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Рада продовжила на рік закон про особливий статуc Донбасу

Четвер, 12 грудня 2019, 10:24
Рада продовжила на рік закон про особливий статуc Донбасу

Верховна Рада продовжила на 1 рік дію закону про особливий статуc Донбасу.

Джерело: засідання парламенту 12 грудня

Пряма мова спікера Ради Дмитра Разумкова: "320 за. Рішення прийнято. Закон прийнятий в цілому". 

Деталі: Проти підтримання проєкту закону № 2569 Про внесення зміни до статті 1 закону України "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" проголосувала фракція "Голосу".  

 

Згідно з пояснювальною запискою, законопроєкт спрямований на створення "додаткових часових можливостей для реалізації відповідних законодавчих умов, спрямованих на мирне врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей на основі принципів та норм міжнародного права і Статуту ООН".

Законопроєкт у статті 1 закону України "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" змінює термін дії закону – з 2019 року на 2020 рік.

Закон набере чинності з дня його опублікування.

Що було раніше: 11 грудня профільний комітет ВР рекомендував парламенту включити до порядку денного на 12 грудня і прийняти законопроєкт, що продовжує дію закону про "особливий статус" Донбасу ще на рік.

Глава фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко заявив, що необхідність продовження дії закону обумовлена ​​рішенням, прийнятим на нормандської зустрічі.

При цьому, представники фракцій "Голос" Роман Лозинський та "Батьківщини" Олена Шкрум, які входять в комітет, заявили, що їх фракції не будуть голосувати за даний законопроєкт.

Знати більше: Офіс президента опублікував комюніке паризького саміту. Повний текст

Перша нормандська: як та у чому Зеленський переміг Путіна на саміті в Парижі

Передісторія:

  • Наприкінці 2019 року мав припинити дію закон України про особливий статус Донбасу, ухвалений 16 вересня 2014 року терміном на 3 роки і потім двічі продовжений на рік (у народі його назвали законом про особливий статус ОРДЛО).
  • Документ передбачає, що особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу набуває чинності тільки після виведення всіх незаконних збройних формувань, їхньої військової техніки, а також бойовиків і найманців із території України.
  • 18 січня 2018 року парламент ухвалив закон про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях (у народі відомий як закон про реінтеграцію Донбасу).
  • 8 лютого 2019 року тодішній президент Петро Порошенко затвердив межі та перелік районів, міст, селищ і сіл, частин територій, тимчасово окупованих у Донецькій та Луганській областях.
  • 1 жовтня 2019 року президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна погодила так звану "формулу Штайнмаєра": після виборів на окупованих територіях набуде чинності новий закон про статус Донбасу.
  • 3 жовтня Зеленський заявив, що буде розроблено новий закон про особливий статус Донбасу. 10 жовтня він заявив, що закон про статус Донбасу не може передбачати автономію окупованих зараз територій.
  • Також Зеленський говорив, що яким буде закон про особливий статус окупованих територій Донбасу, буде зрозуміло лише після обговорення з "нормандською четвіркою" і суспільством. 
  • 9 грудня у тексті комюніке за результатами "нормандської зустрічі" в Парижі вказали, що "сторони зацікавлені у досягненні домовленостей у рамках Нормандського формату і Тристоронньої контактної групи щодо всіх правових аспектів Закону про особливий порядок місцевого самоврядування (про особливий статус) окремих районів Донецької та Луганської областей – як вказано у Комплексі заходів з виконання Мінських домовленостей від 2015 року – з метою забезпечення його функціонування на постійній основі".
  • 10 грудня нардепи від "Слуги народу" зареєстрували у Верховній Раді проєкт закону про продовження дії закону про особливий статус Донбасу на один рік.

Ірина Балачук, УП

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування