Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Насірову за 10 хвилин оголосили обвинувачення, яке раніше читали 2 роки

Вівторок, 19 листопада 2019, 16:45
Насірову за 10 хвилин оголосили обвинувачення, яке раніше читали 2 роки

У Вищому антикорупційному суді зачитали обвинувальний акт у справі екскерівника Державної фіскальної служби Романа Насірова, якому інкримінують незаконне відстрочення сплати податків компаніям депутата-втікача Олександра Онищенка.

Джерело: "Українська правда"; "Центр протидії корупції"

Деталі: Прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури читали коротку версію обвинувального акту – 4 сторінки замість 774.

У "ЦПК" зазначають, що прокурори встигли оголосити обвинувачення за 10 хвилин. 

Обвинувачені у справі, Насіров та його експідлеглий Володимир Новіков, заявили, що не розуміють, у чому їх звинувачують, та не визнають провину. Водночас, вони підтвердили готовність давати покази у суді.

Обидва фігуранти справи попросили суд роз’яснити суть обвинувачення. Колишній очільник ДФС пояснив, що йому "потрібно чітко розуміти, від чого захищатись".

У свою чергу Новіков сказал, що стосовно нього у обвинувальному акті взагалі немає жодної конкретики: "Якщо були конкретні обвинувачення стосовно Насірова, то стосовно мене… нічого немає".

Однак судді відповіли, що вони мають здійснювати правосуддя, а не роз'яснювати суть обвинувачення. Наводити докази та формулювати звинувачення має прокуратура, і "більше, ніж уже зроблено, суд зробити не може".

Після цього сторони почали оголошувати у суді свої вступні промови.

Що було раніше: З початку грудня 2017 року прокуратура на вимогу Насірова читала повну версію обвинувального акту, який нараховує 774 сторінки. У вересні цього року Верховна Рада змінила Кримінально-процесуальний кодекс. Тепер, за законом, прокурор має зачитати лише короткий виклад обвинувального акту.

Передісторія:

  • За даними САП, Насіров у 2015-2016 роках, діючи в інтересах нардепа Олександра Онищенка, дав керівникам регіональних і територіальних органів ДФС незаконну вказівку приймати безпідставні рішення про розстрочку податкового боргу його компаній.
  • Тим самим дії Насірова нібито завдали державі збитків у розмірі близько 2 млрд гривень.
  • У ніч на 3 березня 2017 року детективи НАБУ вручили Насірову повідомлення про підозру у зловживанні службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки.
  • У ніч на 8 березня Солом'янський райсуд Києва арештував Насірова з альтернативою внесення застави в 100 млн. гривень.
  • 16 березня дружина Насірова внесла за нього заставу.
  • 7 грудня 2017 року Шевченківський районний суд Києва розпочав розглядати справу Насірова по суті.
  • Кабінет міністрів спочатку відсторонив, а потім звільнив Насірова.
  • 1 грудня 2018 року Окружний адмінсуд Києва поновив Насірова на посаді голови ДФС і наказав виплатити йому компенсацію 184 тисячі гривень. Уряд оскаржив це рішення. Крім того, наразі ДФС перебуває у стані ліквідаці – її реформують у Податкову та Митну служби.
  • На початку листопада 2019 року справу Насірова передали до новоствореного Вищого антикорупційного суду, який почав наново її розглядати.

Соня Лукашова, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування