Путін про перегляд Мінських угод: Неприйнятно

Середа, 20 листопада 2019, 13:58
Путін про перегляд Мінських угод: Неприйнятно

Президент Росії Володимир Путін вважає неприйнятним і контрпродуктивним перегляд Мінських угод.

Джерело: відповідь Путіна на питання під час XI інвестиційного форуму "ВТБ Капітал" "Росія кличе!"

Пряма мова: "Ми бачимо, що там постійно піднімаються питання, які з точки зору врегулювання на Донбасі ми вважаємо неприйнятними і контрпродуктивними.

Наприклад, звучать тези, що Мінські угоди повинні бути переглянуті – перше, друге – що прийнятий Радою закон про особливий статус Донбасу повинен бути замінений якимось іншим.

На що президент Зеленський сказав, що, напевно, можна це зробити, але я не знаю, яким. Ну, як ми повинні оцінювати такі заяви? Для мене незрозуміло. Думаю, що і для вас незрозуміло, якщо це незрозуміло для самого президента".

Деталі: За словами Путіна, попередній закон "був узгоджений з Донбасом, і ніякі інші закони, які не будуть погоджені з ЛНР і ДНР, працювати не будуть, вони заведуть ситуацію тільки в глухий кут".

Путін також відзначив, що якщо в зону розведення зайдуть українські Нацгвардія і Нацполіція, то "нічого доброго не вийде, тому що буде тут же дзеркальна відповідь з боку ополчення".

На питання, які у нього стосунки із Зеленським, Путін відповів, що ніяких.

Мовляв, він ніколи його не бачив і не знайомий, але з тих телефонних розмов, що у них були, у нього склалося враження, що Зеленський "симпатичний, щирий і реально хоче змінити ситуацію на краще, в тому числі на Донбасі".

Передісторія:

  • Збройний конфлікт на сході України, спровокований Росією, триває з весни 2014 року. Для його врегулювання створено Тристоронню контактну групу, яка працює у Мінську (Білорусь).   
  • Мінські угоди включають у себе Мінський протокол від 5 вересня 2014 року (перші домовленості Тристоронньої контактної групи у Мінську про тимчасове перемир'я на сході України) та Комплекс заходів щодо виконання Мінського протоколу від 12 лютого 2015 року.
  • Рада Безпеки ООН 17 лютого 2015 схвалила цей комплекс заходів та декларацію президента України, Росії, Франції та канцлера Німеччина на його підтримку.
  • 21 вересня 2016 року у Мінську підписали рамкове рішення ТКГ про розведення сил і засобів на трьох ділянках: у Золотому, у Петровському та в Станиці Луганській. Це було доповненням до протоколу від 5 вересня 2014 року, меморандуму від 19 вересня 2014 року та комплексу заходів із виконання Мінських угод від 12 лютого 2015 року.
  • Влітку-восени 2019 року відбулося розведення на трьох тестових ділянках: у червні – поблизу Станиці Луганської, у жовтні – біля Золотого, в листопаді – в районі Петрівського й Богданівки.
  • У листопаді міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив, що Україна може вийти з мінських угод, якщо зустріч в нормандському форматі буде безрезультативною, але ціною можуть стати міжнародні санкції проти Росії.

Ірина Балачук, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...