СБУ пояснила обшуки в мерії Одеси: чиновники роздерибанили 100 мільйонів

П'ятниця, 22 листопада 2019, 15:44

Керівництво департаментів мерії Одеси привласнило 100 мільйонів гривень через створення штучної кредитної заборгованості.

Джерело: СБУ, брифінг генпрокурора Руслана Рябошапки

Деталі: Служба безпеки оприлюднила повідомлення щодо того, в якій справі приходили з обшуками в мерію Одеси. Співробітники СБУ викрили факт заволодіння коштами міського бюджету посадовцями Одеської міськради та комунального підприємства.

 

За даними слідства, чиновники міськради у змові з комерційними структурами привласнили майже 100 мільйонів гривень під час погашення кредитної заборгованості комерційному банку.

Зловмисники штучно створили кредитну заборгованість комунального підприємства перед банківською установою. Право вимоги на борги у банку викупила приватна фірма афілійована з чиновниками мерії. Після цього комерсанти, завищивши суму заборгованості на 100 мільйонів гривень, звернулися до мерії із вимогою її погашення.

Рішення щодо оплати завищеного боргу приймалося на основі недостовірних матеріалів, свідомо підготовлених посадовцями кількох департаментів мерії. Потім учасники оборудки привласнили бюджетні гроші.

Зазначається, що правоохоронці проводять слідчі дії у приміщеннях структурних підрозділів Одеської міської ради та фірм, причетних до протиправної діяльності, для виявлення речових доказів.

 

Триває досудове слідство за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст.191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу.

Позиція ГПУ: На брифінгу в п’ятницю генпрокурор Руслан Рябошапка повідомив журналістам, що посадовим особам мерії та комунального підприємства було повідомлено про підозри, проте відмовився назвати навіть посади, які обіймають підозрювані.

Відповідаючи на запитання УП, чи фігурує у кримінальних провадженнях міський голова Геннадій Труханов, Рябошапка сказав, що зараз "мова не йде про конкретних посадових осіб". За його словами, пізніше правоохоронці зможуть говорити конкретніше.

Що передувало: У п’ятницю стало відомо, що співробітники СБУ і Генпрокуратури проводять слідчі дії в будівлі мерії Одеси на Думській площі і в муніципальному департаменті фінансів.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News