Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Сенцову вручили документи про почесне громадянство Парижа

Субота, 30 листопада 2019, 22:55
Сенцову вручили документи про почесне громадянство Парижа

Колишній політв'язень Кремля, український режисер Олег Сенцов одержав документи про почесне громадянство Парижа.

Джерело: Європарламент у Twitter, "Новая газета"

Дослівно: "Олег Сенцов у Парижі: через рік після приїзду свого адвоката та його двоюрідного брата він отримує почесне громадянство міста".

"Всі українські в'язні не звільнені. Я продовжуватиму боротьбу за їхнє звільнення, і я сподіваюся, що ви підтримаєте мене в цій боротьбі", - сказав він.

Деталі: Як пише російська "Новая газета", перед церемонією пройшла коротка зустріч мера Парижа Анн Ідальго з Сенцовим "за зачиненими дверима".

Сама церемонія була дуже простою: режисерові вручили сертифікат про "почесне громадянство" - аркуш формату A4 в рамці. Виступ Сенцова не був передбачений у програмі. Кілька слів сказала сама мер.

Що було раніше: 24 вересня 2018 року міська рада Парижа проголосувала за присвоєння українському режисерові Олегу Сенцову звання почесного громадянина французької столиці.

Передісторія:

  • 10 травня 2014 року російські окупанти Криму затримали режисера Олега Сенцова та активіста Олександра Кольченка й звинуватили їх у підготовці терактів. Кримчани заперечували звинувачення.
  • 25 серпня 2015 року Північно-Кавказький військовий суд Ростова засудив Сенцова до 20 років позбавлення волі, а Кольченка до 10 років в’язниці.
  • У травні 2018 року в колонії міста Лабитнангі Сенцов оголосив голодування з вимогою звільнити всіх політичних в'язнів Кремля. Він відмовлявся від прийому їжі 145 днів і припинив голодування з 6 жовтня через загрозу примусового годування.
  • 7 вересня 2019 року відбувся обмін утримуваними Україною і Росією громадянами у форматі "35 на 35". Зокрема, Москва видала Києву і політв’язнів Сенцова та Кольченка.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...