Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Учасники керованої з РФ екстремістської організації "ДЦЛ-УНА" отримали умовні строки

Вівторок, 10 грудня 2019, 13:05
Учасники керованої з РФ екстремістської організації ДЦЛ-УНА отримали умовні строки
СБУ

Суд дав умовні строки ув’язнення двом громадянам України, яких СБУ затримала за участь в організації "керованого з Росії екстремістського об'єднання", що мало на меті дестабілізацію ситуації в Україні.

Джерело: вирок Святошинського суду від 5 грудня, Судовий репортер

Деталі: Підозрюваний Юрій Заболотний, який раніше затримувався співробітниками Нацполіціі за незаконне зберігання зброї та пограбування, а також притягувався до кримінальної відповідальності за заклики до повалення конституційного ладу, визнав себе винним у вчиненні злочинів, передбачених ст. 109 КК України (злочини проти основ національної безпеки)

Ексбоєць АТО з Правого сектора Заболотний, позивний "Кий", очолював Другий центральний легіон УНА ("ДЦЛ УНА") "Центр" зі штабом в Києві. За матеріалами справи, він виступав із закликами до повалення конституційного ладу в публічних місцях – у Вінницькій, Дніпропетровській областях і ресторані "Черчіль" м. Тернопіль. Крім того, чоловік модерував тематичну сторінку у Facebook.

Суд призначив Заболотному покарання у вигляді 5 років позбавлення волі без конфіскації майна і звільнив від відбування покарання з  іспитовим строком 3 роки.

Інша обвинувачена Ольга Тартасюк також визнала себе винною у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 263 (Незаконне поводження зі зброєю), ч. 4 ст. 358 (Підроблення документів) КК України.

Вона очолювала відділ Аналітичного центру служби безпеки "ДЦЛ УНА". Маючи підроблені документи кореспондента газети "Шевченківська Панорама" і довідки від громадської організації про проходження курсу стрільби, Тартасюк отримала в поліції дозвіл і купила травматичний пістолет "Форт 12РМ" для відстрілу патронів, споряджених гумовими кулями несмертельної дії.

Крім того, в машині обвинуваченої знайшли 15 ножів. Експерт визнав їх холодною зброєю.

Суд визначив їй покарання у вигляді 1 року 2 місяців позбавлення волі і також звільнив з іспитовим строком 1 рік.

Що було раніше: Згідно із матеріалами суду, в травні 2018 року в Празі Республіка Чехія в готелі "Кристал" відбувся з’їзд Першого національного українського конгресу (далі – "ПНУК") за участю близько 300 радикально налаштованих осіб.

Учасники з’їзду проголосили, що Верховна Рада України, Генеральна прокуратура України (включно з військовою прокуратурою) та МВС нелегітимні та є злочинними організаціями. Натомість "ПНУК" є легітимним законодавчим органом влади України та в її склад буде входити новостворений орган судової влади – т.зв. "Український народний трибунал", новостворена служба безпеки – т.зв. "Таємна екзек`юта", яка виконуватиме вироки, новостворений орган слідства – т.зв. "Конституційно-кримінальна комісія".

Крім того там було  засновано парамілітарні структури: т.зв. "Українську повстанську армію", яка діятиме за межами території України, а також "Українську національну (народну) армію", яка діятиме на території України. Наказом керівника "ПНУК" в обласних центрах України створені парамілітаризовані формування. Основними завданнями та напрямками "УНА" визначено опір і протидію Національній гвардії України та Національній поліції України, силове захоплення адміністративних будівель органів влади України та службових осіб, які їх очолюють, з метою насильницького захоплення влади.

Нагадаємо:

  • У березні 2019 року Служба безпеки України повідомила про припинення діяльності "керованого з Росії екстремістського об'єднання", метою якого була дестабілізація ситуації в Україні під час виборів.

    За даними СБУ угруповання координувалося уродженцем РФ Рустамом Ташбаевим, який раніше навчався в Калінінградському вищому військово-морському училищі, а зараз є громадянином США.

    У 2015 році Ташбаєва видворили з України з формулюванням "за підривну діяльність".

    В СБУ розповіли, що за завданням російських спецслужб учасники об'єднання повинні були створити воєнізовані формування - "Українську повстанську армію" ( "УПА" з зарубіжної дислокацією) і "Українську національну армію" ( "УНА" - з дислокацією в Україні).

    В Україні процес створення "УНА" очолив Заболотний. За повідомленням СБУ, він довгий час вів переговори "з відомим агентом російських спецслужб Миколою Дульським" про отримання грошової допомоги для екстремістської діяльності.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...